PARAMARIBO - De Surinaamse regering gaat haar verontschuldigingen aanbieden voor een massaslachting die het leger in 1986, tijdens de Binnenlandse Oorlog met het junglecommando van Ronnie Brunswijk, aanrichtte in het bosnegerdorp Moiwana. Zeker 39 inwoners van het dorp werden vermoord.
President Ronald Venetiaan houdt zaterdag in Moengo, in de buurt van het sindsdien verlaten dorp, een toespraak waarin hij zijn excuses aanbiedt voor de slachting, waarbij ook veel vrouwen, kinderen en ouderen omkwamen. De overlevenden vluchtten het regenwoud in en keerden niet terug.

Vorig jaar gaf het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten Suriname tot 15 juni de tijd om spijt te betuigen over de gebeurtenis. Het hof bepaalde tevens dat de regering de slachtoffers en nabestaanden schadevergoeding moet betalen, en dat de verantwoordelijken voor de rechter moeten verschijnen.

De slachtoffers van het bloedbad waren N’djuka, een van de zes groepen bosnegers van Suriname. Ten tijde van de massamoord was oud-dictator Desi Bouterse in een strijd verwikkeld met het junglecommando. Veel van de rebellen waren bosnegers, evenals Brunswijk zelf. De militairen die de slachting aanrichtten zouden de bevolking hebben verdacht van steun aan de rebellen.