Hezbollah-leider Nasrallah bedreigt Israël met totale oorlog
Foto: rr
BEIROET - Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben het hoofdkwartier en verblijf van Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah vrijdag verwoest, maar Nasrallah en zijn familie waren op het moment van de aanval niet aanwezig, aldus de Hezbollah. De aanval, in de wijk Haret Hreik in Zuid-Beiroet, is onderdeel van een groot Israëlisch offensief in Libanon naar aanleiding van de ontvoering van twee militairen, woensdag, door de Hezbollah.
In een door de Hezbollah-zender Al-Manar uitgezonden audioboodschap zei Nasrallah vrijdag dat zijn beweging er klaar voor is tegen Israël ten oorlog te trekken. "Jullie willen een openlijke oorlog en wij zijn klaar voor een openlijke oorlog", zei hij terwijl hij zich tot de Israëliërs richtte. "Kijk maar naar het oorlogsschip dat de infrastructuur, huizen en burgers aanviel, het brandt. Het schip zal zinken en tientallen soldaten van het Israëlische zionisme zullen verdrinken. Dit is pas het begin."

Het Israëlische leger bevestigde dat een marineschip in Libanese wateren door een raket was getroffen, maar zei dat de schade meeviel en dat er geen slachtoffers waren gevallen. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldde later echter dat het Israëlische leger naar vier soldaten zocht die sinds de aanval op het schip werden vermist.

Nasrallah herhaalde zijn dreigement de Israëlische havenstad Haifa te zullen aanvallen en zei ook zuidelijker gelegen steden op de korrel te zullen nemen. "Niet langer zullen alleen onze huizen vernietigd worden en niet langer zullen het alleen onze kinderen zijn die sterven." De boodschap van Nasrallah werd in de Libanese hoofdstad ontvangen met vreugdeschoten in de lucht.

Israël bestookte vrijdag behalve bruggen, wegen, de luchthaven van Beiroet en sjiitische wijken in de hoofdstad, ook een radiostation van de Hezbollah, in het sjiitische Haret Hreik. Volgens Al-Manar werd een nabijgelegen woning geraakt en niet de studio van de zender. Al-Jazeera meldde echter dat de studio wel degelijk was getroffen. Israël blokkeert ook al dagen de Libanese havens.

Door de Israëlische acties zijn in Libanon de afgelopen dagen 61 doden gevallen. Het gaat voornamelijk om burgers. Aan Israëlische zijde vielen twaalf doden, onder wie vier burgers die omkwamen bij raketaanvallen van Hezbollah op het noorden van Israël. De stad Haifa werd ook door raketten getroffen.

Israël gaat door met zijn offensief in Libanon totdat de Hezbollah volledig is ontwapend, zei vrijdag de Israëlische premier Ehud Olmert in een telefonisch onderhoud met VN-chef Kofi Annan. Olmert is akkoord gegaan met een voorstel van Annan om een team VN-bemiddelaars te laten proberen een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

Israël houdt de regering van premier Fuad Saniora verantwoordelijk voor de daden van de Hezbollah, die in het zuiden van Libanon vrijwel volledig haar gang kan gaan. Libanon weigert gehoor te geven aan internationale oproepen de Hezbollah te ontwapenen, uit angst voor het uiteenvallen van het land.