BEIROET - Secretaris-generaal Hassan Nasrallah van de Libanese Hezbollah heeft vrijdag in een toespraak op het televisiestation van de organisatie, al-Manar, gezegd dat het Islamitisch Verzet, de gewapende vleugel van de Hezbollah, ter hoogte van Beiroet een Israëlische oorlogsbodem heeft vernietigd.
"Kijk ter hoogte van Beiroet en u zal een Israëlische oorlogsboot in vlammen zien. Onze strijders zijn erin geslaagd (het schip) te raken en een Israëlische oorlogsbodem te vernietigen", aldus Hassan Nasrallah.

Na die aankondiging barstten vreugdekreten uit in de zuidelijke omgeving van Beiroet, het bastion van de Hezbollah, dat een uur tevoren voor de derde keer op een dag was gebombardeerd. Die raid viseerde Nasrallah direct.

Hij heeft aan het adres van Israël ook gezegd: "U wil een open oorlog, u krijgt er een".

Een woordvoerster van het Israëlische leger heeft bevestigd dat een Israëlische oorlogsbodem "licht beschadigd" is geraakt. Volgens het Israëlische leger werd het schip getroffen door een onbemand vliegtuig vol explosieven van de Hezbollah. Dit zou betekenen dat de Hezbollah over een nieuw wapen beschikt in de strijd tegen Israël. Tot nu toe bediende de guerrillabeweging zich van raketten en mortiergranaten.

Volgens het leger raakte het schip slechts licht beschadigd, maar de Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldde dat vier matrozen worden vermist.

De Israëlische marine blokkeert al twee dagen alle Libanese havens.

Vuurpijlen

Het Israëlische oorlogsschip heeft met tussenpozen vuurpijlen afgeschoten, die te zien waren vanop de kust, aldus een journalist van het Franse persbureau AFP. Het schip was een uur tevoren het doelwit van twee raketten, uit de zuidelijke omgeving van Beiroet afgevuurd door het Islamitisch Verzet, de gewapende vleugel van de Hezbollah.

Volgens de Libanese politie zijn meerdere Israëlische schepen in de buurt van de getroffen boot gekomen.

Het televisiestation van de Hezbollah meldde dat helikopters de oorlogsbodem op lage hoogte hebben overvlogen. Het was echter, gezien de nacht, dit onmogelijk vanop de oever te zien.

Israëlische jachtbommenwerpers hebben op lage hoogte de sector overvlogen. Maar ze dienden hoogte te winnen na luchtafweergeschut in hun richting, afgevuurd vanop de kust, aldus de Libanese politie.