Boonen en McEwen in de clinch
Boonen bereikt uitgeput de aankomst. ,,Dit is erover!'' Foto: © BELGA
CARCASSONNE - "Davitamon-Lotto heeft de rit naar de kloten gereden", reageerde Tom Boonen vrijdag na de twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk. Volgens de wereldkampioen van Quick.Step was het de schuld van de collega's van Davitamon dat het niet tot een massaspurt gekomen was.
Het verwijt werd hem bij Davitamon-Lotto alvast niet in dank afgenomen. Robbie McEwen reageerde kordaat. "Het is mijn tactiek, het is mijn groene trui", klonk het. "Ik laat Boonen en Bennati niet wegrijden. En ik had niet gestopt voor een plaspauze toen Freire wegreed, zoals zij dat wel gedaan hebben. Daarom heb ik later ook niet meer willen rijden met mijn ploegmaats. Dat ze het uitzoeken. Ik en niemand anders heeft de groene trui." Ploegleider Hendrik Redant reageerde even doortastend. "Op 70 kilometer van de finish bebben we Quick.Step de vraag gesteld om te rijden voor een massaspurt. Ze wilden niet mee doen. Dan moeten ze achteraf ook niet zeuren. Wij hebben drie ritten gewonnen en nu rijden we voor de groene trui van McEwen en voor een mogelijke eindoverwinning van Evans. Daarom rijden we achter vijftien man met Bennati en Hushovd, maar niet achter een groepje van vier met Freire."

Lichamelijk voelt Boonen, die de spurt van het peloton om de vijfde plaats won, zich weer heel wat beter. "Donderdagavond was ik nog zo ziek als een hond. Klaar om naar huis te vertrekken. Vrijdagochtend kreeg ik enkel wat rijst door de keel. Mijn darmen waren geïrriteerd. Zelfs tijdens de rit kon ik niet eten. Gelukkig verdwenen de problemen door veel water te drinken. Dat ik toch nog de spurt voor de vijfde plaats kon winnen, bewijst dat de benen nog goed zijn."