OTTAWA - De burgemeester van het Canadese dorp Asbestos wil een andere naam voor zijn gemeente. ,,Het zou een stuk makkelijker zijn om nieuwe werknemers aan te trekken als de naam van ons dorp niet aan kanker deed denken'', redeneert de man.
,,Het is een echte hinderpaal'', zegt Yves Legault, hoofd industriële promotie van Asbestos. ,,Een glazenmaker besliste vorig jaar de plannen voor een fabriek in Asbestos op te schorten na een negatieve reactie van zijn belangrijkste klant.'' Burgemeester Jean-Philippe Bachand wil dringend af van de dorpsnaam, al is een deel van de 6.700 inwoners het daar niet mee eens.

,,Asbestos is een naam die niet verkoopt'', zegt de burgemeester die een publiek debat over het onderwerp plant. ,,Wie dat niet ziet steekt zijn kop in het zand.''

Dat de naam Asbestos geen idyllische beelden oproept, mag niet verbazen. Jaarlijks is de hoogst kankerverwekkende delfstof wereldwijd goed voor vierduizend doden. De schadelijke effecten na het inademen van het mineraal laten zich dikwijls pas na 15 tot 40 jaar voelen. Tot de jaren ’70 werd asbest op grote schaal gebruikt in isolatie van huizen en auto-onderdelen.