Opec ,,bezorgd'' over recordprijzen ruwe olie
WENEN - De organisatie van olie-exporterende landen (Opec) heeft zich vrijdag ,,bezorgd'' getoond over de nieuwe recordprijzen voor ruwe olie tijdens de voorbije dagen. Het kartel van elf landen zal er alles aan doen ,,om orde en stabiliteit'' te brengen op de markten, zo luidde het bij het secretariaat.
De prijsstijging is volgens een Opec-woordvoerder opgetreden ongeacht het feit dat de markten ,,voldoende met olie bevoorraad zijn'' en dat het aanbod de vraag overtreft. Bovendien hebben de olievoorraden in de Oeso-landen hun hoogste peil bereikt in vijf jaar en heeft de olieproductie van de Opec-landen een absoluut record bereikt.

Ook op de beurzen stegen de olieprijzen donderdag voor het eerst tot boven 78 euro per vat. In de elektronische handel nabeurs in New York steeg de prijs van een vat ruwe olie voor levering in augustus tot 78,40 dollar. In Londen steeg de Brent-olie voor augustus vrijdag tot 77,61 dollar per vat, die voor september tot 78,08 dollar per vat.

Analisten verwijzen voor de nieuwe prijsstijgingen naar onder meer het conflict tussen Israël en Libanon en naar de aanhoudende spanningen rond het atoomprogramma van Iran.