Limburgse bedrijven krijgen gratis transportadvies
BERINGEN - Limburgse bedrijven kunnen voortaan gratis een beroep doen op een transportdeskundige. Die analyseert de goederenstromen van de bedrijven en onderzoekt de mogelijkheden om goederen over het water in plaats van over de weg te laten vervoeren.
De transportdeskundige is een initiatief van VOKA-Kamer van Koophandel Limburg, nv De Scheepvaart en nv Zeekanaal en heeft tot doel om het transport over water bij de Limburgse bedrijven te promoten. Het initiatief werd vrijdag voorgesteld bij het bedrijf Euro Shoe in Beringen, dat sinds vervoer over het water verkiest.

,,Een groot aantal bedrijven in Limburg zijn aan een waterweg gelegen. Maar veel van die bedrijven zien de opportuniteiten hiervan (nog) niet in. Nochtans biedt onder meer de Zuid-Willemsvaart voor watergebonden bedrijven heel wat mogelijkheden als je bedenkt dat een binnenschip van 1200 ton een milieuvriendelijk en veilig alternatief is voor veertig tot vijftig vrachtwagens'', aldus transportdeskundige Filip Verbeke.

Verbeke wees er ook op dat transport over water bijzonder geschikt is voor zowel in- als uitvoer naar onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Antwerpse haven.

Maar de voordelen van de binnenvaart beperken zich niet enkel tot het milieu, zo stelden de initiatiefnemers. De binnenvaart past zich voortdurend aan de vragen van de markt aan en is een snel en betrouwbaar transportmiddel. Door het gebruik van de binnenvaart worden de wegen bovendien ontlast, wat de verkeersindigestie dan weer ten goede komt, zo luidde het.