ANTWERPEN - Op de Kalmthoutse Heide is iedereen extra waakzaam. Door de aanhoudende hitte en de sterke wind die nu de kop opsteekt, geldt voor de hulpdiensten ,,code rood''. Op de heide zelf wappert nog steeds de oranje vlag. Dat wil zeggen dat het 1.800 hectare grote gebied nog toegankelijk is voor wandelaars.
De rode code voor de hulpdiensten houdt in dat er bij de minste rookontwikkeling wordt uitgereden met twee wagens en dat er ook meteen een officier ter plaatse komt. Ook wordt er gepatrouilleerd doorheen het gebied sinds het opsteken van de felle wind.

Het 450 hecare grote natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout is in tegenstelling tot de heide sinds een paar weken nog steeds gesloten voor alle publiek. Dat blijft zo tot het schepencollege anders beslist.

,,Eigenlijk geldt de verhoogde waakzaamheid van de hulpdiensten in de hele streek van de Antwerpse en Limburgse Kempen. Vooral de dennenbossen kunnen bij de minste ontsteking gaan branden als fakkels. Avontuurtjes met vuur zijn dus absoluut te mijden'', licht heidetoezichter Karel Molenberghs toe. ,,Loofbossen vormen daarentegen niet meteen een extra dreiging.''