Massagraf 417 slachtoffers Srebrenica gevonden
Een vrouw treurt bij het pas gedolven graf van een familielid die omkwam bij de moordpartij in Srebrenica. Foto: rtr
TUZLA - Forensische experts hebben in een massagraf bij het Bosnische dorp Kamenica tot nu toe de resten van 417 lichamen gevonden van slachtoffers van de massaslachting op moslims in Srebrenica in 1995.
De opgraving in Kamenica, nabij de grens met Servië, begon in juni en gaat de komende weken verder. Volgens Murat Hurtic, hoofd van het forensische team, gaat het om het grootste secundaire massagraf dat tot nu toe in Bosnië is ontdekt.

Zogeheten secundaire massagraven zijn graven waarin zich lichamen bevinden die aanvankelijk elders waren begraven, maar later door de daders werden verplaatst in een poging de misdaad te verhullen. Vaak gebeurde dat met behulp van bulldozers, waardoor het identificatieproces wordt bemoeilijkt omdat de lichamen vaak niet compleet zijn, en omdat lichaamsdelen soms verspreid over twee of drie graven worden aangetroffen.

Naast de resten vonden de experts ook documenten waaruit blijkt dat de slachtoffers bij de slachting in Srebrenica om het leven zijn gekomen.

De laatste jaren zijn in het gebied rond Kamenica zeven massagraven met lichamen van moslims uit Srebrenica gevonden. De enclave Srebrenica, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot veilig gebied, werd in juli 1995 door Servische troepen onder de voet gelopen. De Serviërs doodden vervolgens achtduizend moslimmannen en -jongens in wat wordt beschouwd als de grootste massaslachting in Europa sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Deze week werd herdacht dat het bloedbad elf jaar geleden werd aangericht.