Britse kranten boos om publicatie van foto stervende Diana
Een vrouw leest het Italiaanse magazine Chi, met de foto van Diana. Foto: afp
LONDEN - Verscheidene Britse kranten hebben vandaag de publicatie gehekeld, door het Italiaanse magazine Chi, van een foto van de stervende prinses Diana, in het wrak van haar auto, eind augustus 1997 in een Parijse tunnel.

,,Schaam jullie!'', zo verwijt de Sun, de meestgelezen krant in Groot-Brittannië, het Italiaanse 'people'-blad Chi dat deze week de foto ''in wereldexclusiviteit'' afdrukte.

,,Ik ben bedroefd en woedend''
De Daily Mirror noemt de publicatie ''walgelijk'' en laat Mohamed al Fayed, de vader van Diana’s vriend Dodo al Fayed die samen met haar de dood vond in het auto-ongeluk, aan het woord. ,,Ik ben bedroefd en woedend'', aldus de eigenaar van het bekende grootwarenhuis Harrods.

De Daily Express die nog steeds elke maandag haar voorpagina in verband brengt met de dood van de prinses, zegt ''geschokt'' te zijn door de publicatie van de morbide foto waarop de prinses te zien is met een naar een kant hangend gezicht terwijl een hulpverlener haar een zuurstofmasker opzet.

Volgens Chi is foto ontroerend en teder
Ondervraagd door het Britse persbureau Press Association, verdedigde de hoofdredacteur van Chi, Umberto Brindani, de publicatie van de foto met te stellen dat zij ''ontroerend'' en ''teder'' en niet ''beledigend'' is. ,,Zij is niet dood op de foto, en zij lijkt op een in slaap gevallen prinses''. De zwart/wit foto is door Chi gebruikt als illustratie bij een artikel over een nieuw boek over de dood van de prinses van de hand van de Franse journalist Jean-Michel Caradec’h: ''Lady Diana, l’enquête criminelle''.