Abbas protesteert tegen Amerikaans veto
Foto: rr
RAMALLAH - De Palestijnse president Mahmoed Abbas protesteert tegen het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad. De Amerikanen stelden donderdag hun veto tegen een resolutievoorstel dat oproept om de Israëlische militaire actie in de Gazastrook stop te zetten.
,,Het veto is een aanmoediging tot de escalatie van het Israëlische geweld'', aldus Abbas. Hij betreurt het dat de Amerikanen ,,in het verleden geen soortgelijke druk hebben uitgeoefend om het vredesproces verder te helpen''.

Het door Qatar ingediende voorstel beschuldigt Israël ervan ,,buitenproportioneel geweld'' te gebruiken en riep ook op om de op 25 juni ontvoerde Israëlische soldaat vrij te laten. Tien landen stemden voor, vier onthielden zich, een land (VS) stemde tegen.

Het Finse voorzitterschap is ontgoocheld in het verdeelde stemgedrag van de Europese landen bij de VN-Veiligheidsraad. Frankrijk en Griekenland stemden voor de resolutie, Groot-Brittannië, Slovakije en Denemarken onthielden zich. ,,Wij hadden liever gezien dat de EU-landen unaniem had gestemd, want onze geloofwaardigheid en invloed hangt af van onze capaciteit om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen'', aldus de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Erkki Tuomioja.