BRUSSEL - Het Belgische bedrijf Materialise uit Leuven heeft een patentklacht ingediend tegen het Zweedse dentale technologiebedrijf Nobel Biocare. Materialise heeft Nobel Biocare aangeklaagd voor het kopiëren van een methode voor het maken van zogenaamde dentale boorgeleiders. Dat heeft het bedrijf vrijdag gemeld.
Het Zweedse Nobel Biocare wordt beschuldigd van plagiaat van een systeem dat door Materialise is ontwikkeld. Het Belgisch bedrijf wijst erop dat zij hun dentaal geleidingssysteem al in 1999 lanceerden onder de merknaam ,,SurgiGuide''.

Nobel Biocare introduceerde zijn NobelGuide-systeem pas in 2005. ,,We zouden liever niet tot een rechtszaak overgaan, maar we moeten onze intellectuele eigendom en gepatenteerde technologie beschermen, waar die aangevallen worden'', aldus gedelegeerd bestuurder van Materialise Wilfried Vancraen.

Toen de Zweedse marktleider in 2005 zijn NobelGuide-systeem kenbaar maakte aan het grote publiek, besloot Materialise legale stappen te ondernemen. Dentale boorgeleiders maken de brug tussen de chirurgische implantaat planning en de eigenlijke operatie.