NEW YORK - De Zuid-Koreaanse zakenman Tongsun Park is door een rechtbankjury in New York schuldig verklaard in de zaak van het olie-voor-voedselprogramma voor Irak. Tongsun Park heeft minstens twee miljoen dollar aangenomen om dat programma van de Verenigde Naties te beïnvloeden. Hem hangt een straf van vijf jaar gevangenis boven het hoofd.
Park raakte in de jaren '70 in opspraak door zijn rol als kroongetuige in 'Koreagate', waarin Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten Amerikaanse politici omkochten.

In het olie-voor-voedselschandaal liet hij zich volgens het openbaar ministerie betalen voor zijn contacten met personen die invloed hadden op de besluitvorming binnen de Verenigde Naties, onder wie voormalig secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali.

Het olie-voor-voedselprogramma was bedoeld om de humanitaire gevolgen van de economische sancties tegen Irak na de inval in Koeweit in 1990 te verzachten. Via het programma probeerde het regime van Saddam Hussein die sancties op slinkse wijze te omzeilen.