Stakingsaanzegging bij verzekeringspoot ING
Foto: pdw - vum
BRUSSEL - De vakbonden bij de verzekeringspoot van ING, ING Insurance, hebben een stakingsaanzegging ingediend uit onvrede met ,,de eenzijdige beslissing van de directie om het arbeidsreglement te wijzigen''. Dat heeft Patricia Van Goel van de socialistische vakbond BBTK vrijdag gemeld.
Volgens Van Goel wil de directie gaan naar een ,,klantvriendelijkere bedrijfstijd'' vanaf 1 september. De vakbonden zijn bereid om te praten over veranderingen, maar kunnen niet appreciëren dat de directie daar eenzijdig toe beslist. Ook de datum van 1 september zien de vakbonden niet zitten, zo luidt het.

Bij ING luidt het dat de directie eenzijdig de beslissing nam, ,,omdat er al langer dan een jaar over gesproken werd zonder vooruitgang'', aldus woordvoerster Ilse De Muyer. ,,De bedoeling is om de start- en eindigingsuren van de werknemers aan te passen om een beter bereik van ING Insurance door klanten en makelaars te bekomen, namelijk tussen 8.00 en 17.00 uur.''

ING benadrukt dat de beslissing wel werd genomen, maar dat de directie bereid is om over de exacte modaliteiten te overleggen. Een verzoeningspoging met een bemiddelaar in paritair comité mislukte dinsdag, aldus vakbondsvrouw Van Goel. ,,De vakbonden vroegen daar om de onhaalbare timing van 1 september op te schorten, zodat er ondertussen cao-onderhandelingen kunnen plaatsvinden en het arbeidsreglement kan worden aangepast in de ondernemingsraad'', stelt Van Goel. Na de mislukking dienden de vakbonden een stakingsaanzegging in.

Volgens Van Goel volgen er de volgende weken interne prikacties bij ING Insurance, en nadien mogelijk staking. Bij ING luidt het dat de vakbonden zijn uitgenodigd voor verdere gesprekken.

De vakbondsvrouw schat het aantal werknemers op 1.400, verspreid over Antwerpen (1.100) en Brussel (300). Vooral halftijdsen en kaders zouden de gevolgen ondervinden van de meer klantvriendelijke bedrijfstijd.