België snelst groeiende automarkt in EU
Test-Aankoop stuurde een gezin dat een Renault Espace van 30.000 euro wilde kopen, op leningjacht bij 53 banken en kredietverleners. Renault Foto: © NO CREDIT
BRUSSEL - Tijdens de eerste zes maanden van het jaar is de Europese automarkt (Europese Unie + EFTA-landen) met 1,3 procent gestegen ten aanzien van dezelfde periode een jaar eerder. Binnen de vijftien ,,oude'' EU-lidstaten kende de Belgische automarkt de grootste groei (+13,7 procent), zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Europese beroepsvereniging ACEA.
In totaal werden in de periode januari-juni 2006 in heel Europa 8,3 miljoen personenwagens verkocht. Binnen de EU-15 groeide België het snelst, tot ruim 325.000 nieuwe inschrijvingen tijdens de eerste zes maanden.

Vier van de vijf grootste automarkten noteerden in vergelijking met vorig jaar een inkrimping: Italië (-12,6 procent), Duitsland (-4,6 procent), het Verenigd Koninkrijk (-3,6 procent) en Spanje (-3,5 procent). Frankrijk kende een bescheiden groei (+0,2 procent). Bij de nieuwe lidstaten kenden Letland (+56,3 procent), Litouwen (+24 procent) en Estland (+19 procent) een spectaculaire groei, maar het gaat hier telkens wel om erg bescheiden automarkten.

De marktcondities blijven ,,onzeker'', zo stelt ACEA. Dat blijkt uit de maandelijkse schommelingen in het aantal inschrijvingen. Zo daalde de markt in april met 7,3 procent ten aanzien van een jaar eerder, in mei was er een stijging met 9,6 procent en in juni opnieuw een daling, met 4,1 procent tot 1,49 miljoen ingeschreven personenwagens. Een deel van de schommelingen valt uit te leggen door het aantal werkdagen per maand, dat jaarlijks één of twee dagen verschilt.

Bij de automerken blijft Volkswagen over heel Europa het nummer één. VW vergrootte tijdens de eerste zes maanden zijn marktaandeel met ruim een procent tot 19,5 procent, dankzij 7 procent meer inschrijvingen dan tijdens de eerste helft van 2006. Na VW volgen de PSA Group (Peugeot, Citroën) , dat 2,5 procent minder inschrijvingen noteerde in de eerste jaarhelft, en de Ford Group (-1,8 procent). De grootste stijging noteerde de zesde groep in de rangschikking, de Fiat Group. Daar ging het aantal inschrijvingen omhoog met 20,1 procent, goed voor een marktaandeel van 7,7 procent.