Popovych pakt ritzege
Foto: afp
CARCASSONNE - Yaroslav Popovych heeft vrijdag de twaalfde etappe in de 93e Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 211,5 kilometer van Luchon naar Carcassonne finishte de 26-jarige Oekraïner van Discovery Channel met een voorsprong van 27 seconden op de Italiaan Alessandro Ballan en de Spanjaard Oscar Freire. Zes seconden later legde de Fransman Christophe Le Mevel beslag op de vierde plaats. Tom Boonen (Quick.Step) won op 4:25 de spurt van het peloton voor de vijfde plaats. De Amerikaan Floyd Landis (Phonak) behoudt de gele leiderstrui.
Boonen moet met zijn klaagzang over de te zware Pyreneeënrit van gisteren zowat de enige in het peloton met kritiek geweest zijn. Want wat zijn collega’s meteen na het startsignaal in Luchon lieten zien, was niet meteen fietswerk van oververmoeide gasten.

Johan Vansummeren ging mee in het offensief met Voigt, Brard, Kopp, Righi, Le Mevel, Da Cruz, Backstedt en Fedrigo. En wie reageerde? McEwen, Bennati, De Groot, Moreni, Ventoso en de zogezegd vermoeide Boonen. Pas aan km 22 was de rust hersteld. Maar niet eens een kilometer verder zat het spel alweer op de wagen met Hincapie, Voigt, Pereiro, Bennati, Guerini, Cunego, Moreni, Millar, Albasini, Rasmussen, Goubert, Verdugo, Moncoutié, Chavanel en Hushovd. Gevaarlijke mannen voor de groene trui en dat noopte Davitamon-Lotto tot hard achtervolgen. Een achtervolging die pas na 94 km tot een algemene hergroepering leidde.

Niet voor lang want meteen wipten Yaroslav Popovych, Oscar Freire, Alessandro Ballan en Christophe Le Mevel weg. Phonak regelde het tempo in het peloton en de vluchters namen 4:30 voorsprong. De ploegen van de spurters McEwen en Boonen zagen geen heil in een massaspurt en dus bleven de vier voorop. Ze zorgden wel voor een finale om duimen en vingers af te likken. Niet met Le Mevel, want de Bretoen woog te licht om op Le Quatorze Juillet voor een Franse overwinning te zorgen. Le Mevel werd gewipt bij de eerste aanval van Popovych. Er zouden er nog vier volgen vooraleer de Oekraïner echt weg was. Want achter hem bewoog Ballan hemel en aarde om met drie naar de streep te kunnen gaan. Zelfs toen Freire twee keer demarreerde, liet de Italiaan niet betijen. Maar de vijfde demarrage van Popovych was er dus te veel aan voor Ballan. Als troost kreeg hij van Freire de tweede plaats. Uitslag 12e etappe:

1. Yaroslav Popovych (Oek/DIS) de 211,5 km in 4u34:58
(gem. 46,151 km/u)
2. Alessandro Ballan (Ita/LAM) op 0:27
3. Oscar Freire (Spa/RAB) 0:29
4. Christophe Le Mevel (Fra/C.A) 0:35
5. Tom Boonen (Bel/QST) 4:25
6. Robbie McEwen (Aus/DAV)
7. Francisco Jose Ventoso (Spa/SDU)
8. Erik Zabel (Dui/MIL)
9. Daniele Bennati (Ita/LAM)
10. Thor Hushovd (Noo/C.A)

Stand na 12e etappe:

1. Floyd Landis (VSt/PHO) in 53u57:30
2. Cyril Dessel (Fra/A2R) op 0:08
3. Denis Menchov (Rus/RAB) 1:01
4. Cadel Evans (Aus/DAV) 1:17
5. Carlos Sastre (Spa/CSC) 1:52
6. Andreas Klöden (Dui/MOB) 2:29
7. Michael Rogers (Aus/MOB) 3:22
8. Juan Miguel Mercado (Spa/AGT) 3:33
9. Christophe Moreau (Fra/A2R) 3:44
10. Yaroslav Popovych (Oek/DIS) 4:15