India heeft drie verdachten op het oog
Foto: rtr
BOMBAY - De Indiase autoriteiten hebben drie verdachten op het oog voor de aanslagen die deze week op treinen in Mumbai werden gepleegd en aan tweehonderd mensen het leven hebben gekost.
Naast Sayyad Zabiuddin en Zulfeqar Fayyaz, van wie donderdagavond al foto's werden verspreid, noemde politiecommissaris A.N. Roy een man van wie alleen de naam Rahil bekend was als derde verdachte. De commissaris zei ook dat Zabiuddin en Fayyaz sinds half mei op de loop zijn.

De politie zei niet welke nationaliteit de verdachten hebben en gaf evenmin een verklaring voor de herkomst van de foto's. De autoriteiten verdenken de in Kashmir opererende militante islamitische Lashkar-e-Tayyaba van betrokkenheid, maar geven verder weinig bijzonderheden prijs van hun onderzoek.

Ontkenning

Een woordvoerder van Lashkar-e-Tayyaba, Abdullah Ghaznavi, ontkent dat de groep de hand heeft gehad in de aanslagen in Bombay.

Verschillende Indiase kranten meldden vrijdag dat de Indiase veiligheidsdiensten vermoeden dat de aanslagen zijn gepland door de Pakistaanse geheime dienst ISI, die in India vaak de schuld krijgt van terreuraanslagen. De woordvoerster van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de beschuldigingen van de hand gewezen.

Pakistanen

De Nepalese politie heeft twee Pakistanen gearresteerd op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Mumbai. De twee werden dinsdag in een hotel in de Nepalese hoofdstad Kathmandu bij de kraag gevat en zullen nog zeker vijf dagen vast blijven zitten in afwachting van verder onderzoek.

Het gaat om Gulam Hussein Chimma, een man van 53 uit Lahore en om de 56-jarige Aftab Muhaddin Siddhiqui uit Karachi. In eerste instantie zijn zij verdachten in een zaak waarbij in 2001 in Kathmandu een hoeveelheid RDX-explosieven werd gevonden, maar ook betrokkenheid van de twee bij de aanslagen in Mumbai wordt niet uitgesloten, aldus zegslieden bij de politie.