Amerikaanse acteur Red Buttons (87) overleden
Foto: rtr
LOS ANGELES - De Amerikaanse acteur en komiek Red Buttons is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg in 1957 de Oscar voor de beste bijrol voor 'Sayonara'. Buttons werkte ook veel voor televisie, als gastacteur in series als 'Roseanne', 'The Cosby Show' en 'ER'.
Buttons (echte naam Aaron Chwatt), overleed aan een vaatziekte waar hij al verscheidene jaren aan leed. Hij was vooral populair in de jaren 50 toen hij zijn eigen tv-show had, 'The Red Buttons show'.

In de film 'Sayonara' (1957) met Marlon Brando in de hoofdrol speelde Buttons, die tot dan toe uitsluitend als komiek bekend was, een serieuze rol. Hij zetten het personage van sergeant Joe Kelly neer, een soldaat wiens romance met een Japanse tijdens de Koreaanse oorlog tragisch afloopt. Voor die vertolking kreeg hij een Oscar voor de beste bijrol.

Na het succes van 'Sayonara', werd Buttons door Hollywood gevraagd voor tal van tweederangsrollen. Zo speelde hij met John Wayne in 'Hatari!' (1962) van Howard Hawks en in 'The Longest Day' (1962) over de landing van de geallieerden in Normandië. Hij was te zien in 'They shoot horses, don't they' (1969) van Sydney Pollack en in de rampenfilm 'The Poseidon Adventure' (1972).

Vanaf het midden van de jaren 70 trad hij echter vooral op in tv-series.

Als stand-upcomedian en zanger was Red Buttons bekend voor zijn vele optredens in de Amerikaanse gokmetropool Las Vegas. De in 1919 in New York geboren artiest trouwde drie keer en had twee kinderen.