'Israël gaat door tot ontwapening Hezbollah'
De luchthaven van Beiroet kwam vandaag opnieuw onder vuur te liggen. Foto: rtr
BEIROET - Israël gaat door met zijn offensief in Libanon totdat de Hezbollah is ontwapend. Dat heeft de Israëlische premier Ehud Olmert gezegd in een telefonisch onderhoud met VN-chef Kofi Annan.
Olmert is wel akkoord gegaan met een voorstel van Annan om een team VN-bemiddelaars te laten proberen een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Dat hebben welingelichte zegslieden uit de naaste omgeving van Olmert verklaard.

De Israëlische luchtmacht heeft vanmorgen opnieuw doelwitten in Libanon bestookt. Ook de Hebzollah heeft vanuit Libanon raketten afgeschoten naar Israël. Sinds de start van het offensief, twee dagen geleden, zijn al zeker 61 doden gevallen.

In totaal werden in de loop van vrijdag minstens vijftig raketten afgeschoten op zeven locaties in het noorden van de joodse staat, onder andere op de steden Safed, Nahariya en Hatzor. Daarbij zijn zeker elf gewonden gevallen. Een van de gewonden is er slecht aan toe, zegt de politie.

De Israëlische luchtmacht heeft onder meer Hezbollah-bolwerken in de zuidelijke buitenwijken van de Libanese hoofdstad Beiroet gebombardeerd. Het Israëlische leger zei ook een gasdepot ten zuiden van de havenstad Sidon onder vuur te hebben genomen.

De internationale luchthaven van Beiroet is in de voormiddag opnieuw gebombardeerd. Het is nog onduidelijk of het om een aanval gaat van de Israëlische luchtmacht of zeemacht. Het is de derde keer dat de luchthaven bestookt wordt sinds de start van de vijandelijkheden tussen de Hezbollah en Israël woensdag.

Elektriciteitscentrale

Vannacht werd een elektriciteitscentrale ten zuiden van Beiroet gebombardeerd. De brandstofreservoirs van de elektriciteitscentrale van Jiye, op 25 kilometer ten zuiden van de Libanese hoofdstad, staan in brand, aldus de politie.

Israël heeft gisteravond ook de autosnelweg tussen Beiroet en de Syrische hoofdstad Damascus gebombardeerd. Gevechtsvliegtuigen voerden vijf bombardementen uit op de snelweg, de enige grote autoweg die Libanon met de rest van de Arabische wereld verbindt. Twee bruggen raakten verwoest.

Vier Brazilianen gedood

In de Libanese stad Srifa zijn gisteren vier Brazilianen, onder wie twee kinderen, omgekomen bij een Israëlisch bombardement. Dat meldt de regering in Brasilia. ,,Brazilië herhaalt zijn verzet tegen vergeldingsmaatregelen, die slechts bijdragen aan een verslechtering van de delicate situatie in de regio'', aldus het ministerie.

Olmert vastberaden

Premier Ehud Olmert heeft het Israëlische leger gisteravond toestemming gegeven de operaties tegen Libanon voort te zetten. Hij deed dat nadat vanuit Libanon meerdere Katjoesja-raketten waren afgevuurd op Haifa, de op twee na grootste stad van Israël. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen.

Olmert had een speciale bijeenkomst met zijn minister van Defensie Amir Peretz en stafchef van het Israëlische leger Dan Haloutz over de verder te ondernemen actie tegen Libanon. ,,De regering heeft het leger toestemming gegeven de operatie in Libanon voort te zetten en nog meer doelwitten te treffen'', aldus een anonieme woordvoerder.

De regering beschouwt de raketaanvallen op het noorden van Israël als een ,,gevaarlijke ontwikkeling'', maar was er al vanuit gegaan dat deze ,,escalatie'' zou plaatsvinden, zo luidt het.

Ontvoeringen

Israël startte een offensief tegen Hezbollah nadat de guerrillabeweging bij een actie over de grens acht Israëlische militairen had gedood en twee had ontvoerd om als gijzelaars te dienen voor een gevangenenruil.

Israël houdt de regering van Libanon verantwoordelijk voor de actie, maar de regering zegt niet vooraf van de actie op de hoogte te zijn geweest en die ook niet goed te keuren. De Hezbollah, die zelf twee ministers in de Libanese regering heeft, wordt gesteund door Syrië en Iran.