TEHERAN - De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad heeft Israël gisteren gewaarschuwd tegen een aanval op Syrië. Hij deed dat in een telefoongesprek met zijn Syrische collega Bachar al-Assad. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.
,,Als Israël een andere idiotie begaat en Syrië aanvalt, dan betekent dat een aanval op de islamitische wereld in haar geheel'', aldus Ahmadinejad. Israël kan in dat geval een ,,striemend antwoord'' verwachten, zo luidt het.

De VS en Israël hebben Syrië en Iran ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de escalatie in Libanon en Gaza. Die escalatie komt er na de ontvoering van twee soldaten door Hezbollahstrijders en een militair die door gewapende Palestijnen gevangen wordt gehouden.

Israël sprak donderdag van een ,,terroristisch'' complot van Iran en Syrië. De twee landen zijn volgens Israël verantwoordelijk voor de Israëlische luchtaanvallen op Libanon, die al ettelijke burgerslachtoffers hebben gemaakt.

Saoedi-Arabië kritiseert ,,avonturisme'' Hezbollah

Saoedi-Arabië heeft indirect kritiek geuit op de recente ontvoering van twee Israëlische soldaten door Hezbollah. ,,Saoedi-Arabië acht het noodzakelijk een onderscheid te maken tussen legitiem verzet en onverantwoordelijk avonturisme, zoals dat door bepaalde elementen binnen de (Libanese) regering wordt beoefend, zonder het medeweten van die regering en zonder raadpleging van de Arabische landen'', staat in een commmuniqué.

Hezbollah maakt deel uit van de Libanese regering, maar die regering heeft verklaard niet van te voren ,,op de hoogte'' te zijn geweest van de operatie waarbij woensdag aan de Libanees-Israëlische grens twee Israëlische soldaten werden ontvoerd.

Toeristen vluchten weg

Duizenden toeristen hebben Libanon intussen verlaten. Volgens de douane konden tot gisteravond minstens 15.000 toeristen Libanon via de weg verlaten, nog voordat ook de autoweg naar Damascus gebombardeerd werd.

Een populair muziekfestival in de stad Baalbek is voorlopig afgelast. Op 23 juli had daar ook de Amerikaanse zangeres Liza Minelli moeten optreden.

De toeristische sector in Libanon was pas begonnen zich van de burgeroorlog te herstellen. Dit seizoen werden 1,6 miljoen toeristen verwacht. Libanon geldt als een geliefd vakantieoord voor Arabische toeristen tijdens de zomermaanden.

Amerika trekt diplomatiek personeel terug

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken trekt zijn diplomatiek personeel terug uit Libanon en raadt Amerikaanse staatsburgers af naar het land te reizen. Het ministerie ,,is bezorgd om de veiligheid van Amerikaanse burgers vanwege de huidige onveiligheid in Libanon'', zo luidt het in een communiqué.

,,In het licht van de gebeurtenissen van 12 juli in het zuiden van Libanon en de escalatie volgend op de spanningen in Libanon, zoals het sluiten van de luchthaven en de haven van Beiroet, vragen wij alle Amerikaanse staatsburgers iedere niet-noodzakelijke reis naar Libanon te vermijden'', aldus de tekst.