Eigenaar Chinese mijn verstopt lijken na ramp
Foto: ap
PEKING - De eigenaars van een steenkoolmijn in Noord-China hebben 17 lijken verstopt na een explosie die het leven kostte aan 36 kompels. Dat zegt het Chinese staatsbureau voor Veiligheid op het Werk vandaag in een mededeling.
De ontploffing gebeurde op 2 juli in de mijn van Jiajiapu, in de buurt van Yangfangkou in de provincie Shanxi. De hulpdiensten hadden in de mijn in eerste instantie 19 lichamen geborgen. De overheid ontdekte evenwel dat tien lijken werden weggevoerd om verbrand te worden in Oelanbachoe in Mongolië. Zeven andere lichamen werden teruggevonden in een ander dorp in Mongolië. De ontploffing veroorzaakte ook elf gewonden. Slechts vier kompels kwamen zonder kleerscheuren uit de mijn. De mijn is het eigendom van een kleine gemeenschap en draaide illegaal.

De Chinese mijnen gelden als de gevaarlijkste ter wereld met jaarlijks officieel 6.000 dodelijke slachtoffers. Onafhankelijke waarnemers zeggen dat de werkelijke cijfers meer in de buurt van 20.000 doden komen. Veel mijneigenaars kopen het stilzwijgen van familieleden van de slachtoffers af.

De overheid sluit regelmatig illegale of gevaarlijke mijnen, maar de vraag naar steenkool, die voor twee derde van de energie in het land zorgt, dwingt de eigenaars ertoe om op onwettige wijze de sites illegaal opnieuw open te stellen, dikwijls met de steun van de lokale overheden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig