BRUSSEL - De luchtverkeersleiders hebben in een open brief aan minister van Mobiliteit Renaat Landuyt gevraagd om een duidelijk wettelijk kader en een definitieve oplossing rond het gebruik van de start- en landingsbanen op Zaventem. De verkeersleiders klagen ook over de stroom telefoontjes van boze omwonenden.
De Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders uit deze week in een open brief aan Landuyt bedenkingen bij het voortdurend wijzigen van de schema’s die het gebruik van de vertrek- en landingsbanen bepalen. ,,Door de vele veranderingen wordt het zo verwarrend dat niemand nog weet hoe het zit'', aldus Rudi Knops, voorzitter van BGATC.

De gilde spreekt over een grote ontevredenheid bij zowel luchtverkeersleiders, piloten, luchtvaartmaatschappijen en omwonenden als gevolg van de wijzigingen. Ze vragen een duidelijke en definitieve oplossing. De verkeersleiders klagen ook over de stroom van telefoontjes aan de verkeerstoren, afkomstig van de omwonenden. De laatste maanden zijn de telefoons, ,,vaak zeer agressief en beledigend'', enorm toegenomen. De luchtverkeersleiders kregen zelf al een deurwaarder op de stoep. Om hieraan paal en perk te stellen, zou Belgocontrol opdracht hebben gegeven om na te gaan of juridisch kan worden opgetreden tegen de bellers. Volgens Knops zou er worden gedacht aan het maken van een bandje, die bellers naar de controletoren automatisch moet waarschuwen over de juridische gevolgen van het getelefoneer.

Van zodra er wordt geland op piste 02 - die na juridische beslissingen enkel nog mag gebruikt worden wanneer de weersomstandigheden landen op andere pistes onmogelijk maakt - komen er gegarandeerd telefoontjes, aldus Knops.