ROME - Italiaanse rechters en aanklagers hebben het werk neergelegd uit protest tegen hervormingen bij Justitie. Volgens de magistratuur wil de regering van premier Silvio Berlusconi maatregelen doorvoeren die de onafhankelijkheid van de rechter aantasten en de rechten en vrijheden van burgers inperken.
De regering zegt met de maatregelen de rechterlijke macht efficiënter en sneller te willen maken, maar volgens de rechters en aanklagers weegt de regering onvoldoende de bezwaren mee die onder anderen door president Carlo Azeglio Ciampi zijn geformuleerd.

De veranderingen binnen de rechterlijke organisatie hebben betrekking op het benoemingssysteem van rechters en het wijzigen van het automatische systeem van promotie dat nu wordt gehanteerd. Ook wordt het onmogelijk voor rechters om over te stappen naar het openbaar ministerie en omgekeerd.

Tegenstanders van de hervormingen stellen dat de regering in de toekomst invloed kan uitoefenen op de aanstelling en promotie van rechters en aanklagers. De regering van premier Silvio Berlusconi heeft de afgelopen jaren al verscheidenen pogingen ondernomen de organisatie van de rechterlijke macht te wijzigen en wetgeving door te voeren die de vervolging van zittende politici bemoeilijkt.

Tegen Berlusconi lopen al jaren procedures wegens corruptie en belangenverstrengeling, vooral in Milaan, waar het ,,linkse openbaar ministerie'' het volgens de premier op hem voorzien heeft. De hervormingen waartegen de magistratuur vandaag actie voert, werden vorige maand aangenomen door het parlement.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig