Apple boekt recordwinst
iPod Foto: rr
BRUSSEL - De Amerikaanse computerfabrikant Apple heeft in het derde kwartaal van het boekjaar 2005 de hoogste omzet en winst uit zijn geschiedenis geboekt. Niet alleen de verkoop van de uiterst populaire iPods, maar ook een toename in de verkoop van Macintosh computers realiseerde deze records, die analisten niet hadden verwacht.
De nettokwartaalwinst bedroeg 320 miljoen dollar, of 0,37 dollar per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar was dit 61 miljoen dollar of 0,08 dollar per aandeel, een verschil van 425 procent. De omzet steeg tussen het derde kwartaal van 2004 en dat van 2005 met 75 procent, van 2,01 miljard dollar tot 3,52 miljard dollar.

Apple verkocht tijdens het derde kwartaal ruim zes miljoen iPods (616 procent meer dan in het derde kwartaal van 2004). Die zijn ondertussen goed voor een derde van de inkomsten van de computerfabrikant. Analisten hadden gerekend op 5,5 miljoen iPods en gingen er van uit dat de verkoopspiek van de draagbare muziekspelers voorbij was.

Maar ook de computerafdeling boert goed: in het derde kwartaal werden bijna 1,2 miljoen Mac’s verkocht (+35 procent). ,,We zijn erg trots op deze nieuwe recordomzet en -winst