TOKYO - De Japanse overheid heeft voor het eerst een Japans petroleumbedrijf de rechten gegeven om te gaan boren in een gasveld dat in de Oost-Chinese Zee ligt. Dat meldt het betrokken bedrijf Teikoku Oil. Het gasveld is onderwerp van een bitter territoriaal geschil met Peking.
Het gebied ligt op enkele honderden kilometers van de archipel van Okinawa. Het zou veelbelovende afzettingen van aardgas bevatten, waarvan de reserves in 1999 werden geschat op 200 miljard kubieke meter.

In april had Japan al de principiële beslissing genomen boorrechten te verlenen aan Japanse bedrijven. ,,We hebben het bericht gekregen dat onze kandidatuur is goedgekeurd'', zegt Teikoku Oil in een mededeling.

De beslissing om effectief een boorrecht aan een Japans bedrijf te geven, dreigt de relaties tussen Tokyo en Peking nog meer te verzuren. Die maken de diepste crisis door in 30 jaar omwille van territoriale en historische geschillen. Bilaterale vergaderingen konden de voorbije maanden geen soelaas bieden voor het dispuut over het gasveld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig