Tom Boonen geeft op
Foto: rr
BRIANCON - Tom Boonen komt niet meer aan de start van de twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk. Dat maakte zijn ploeg Quick.Step-Innergetic vanochtend bekend in startplaats Briançon. Hij vertrekt vanavond nog naar Brussel.
Boonen zelf is natuurlijk teleurgesteld, maar relativeert meteen. ,,Ik ben niet dood, he'', zei hij vanmorgen. ,,Ik heb twee ritten gewonnen en de wetenschap dat ik - zonder pech of kwetsuren - de groene trui kan winnen geeft me veel vertrouwen.''

,,Afgezien als de beesten''

Nog voortfietsen is echter zo goed als onmogelijk, zelfs stappen was moeilijk met de opgezwollen knie. ,,Ik heb gisteren afgezien als de beesten'', aldus Boonen. ,,Een beetje fietsen ging nog, maar ik kon niet meer recht op de trappers duwen.'' Het had dan ook geen zin om vandaag te starten zei de Balenaar. Hij kijkt ook al meteen vooruit. ,,Ik heb nog andere doelstellingen dit seizoen'', blikt hij al vol vetrouwen vooruit naar het WK.

,,Droom aan diggelen''

,,Toms knie is te gezwollen om nog aan koersen te denken", stelde sportdirecteur Wilfried Peeters aangeslagen. ,,Wij hebben dan ook vanmorgen de beslissing genomen om Tom uit koers te nemen na zijn val gisteren. Deze ochtend heeft de ploegdokter nog wat vocht uit de knie getrokken, maar het heeft niet mogen zijn. Maar het seizoen valt of staat niet met de groene trui in de Tour de France."

Nog voor de start van de Tour de France stelde Tom Boonen heel onomwonden dat hij resoluut ging voor het groene puntenshirt. ,,Tegenslag heeft hem echter weerhouden om die droom te bereiken. Dit is de Tour. Drama en euforie liggen o zo dicht bij elkaar", stelt ploegmanager Patrick Lefevere.

Slagveld

,,Tom zei gisteren na de etappe dat hij duizend keer gestorven was. Hij heeft bij de beesten afgezien, maar haalde toch de finish, dit ondanks zijn hevige kniepijn na die stomme val. Het was zelfs zo erg dat, toen hij afstapte om naar de ceremonie protocolaire te gaan, zijn knie helemaal blokkeerde. Ondanks de bijkomende zorgen van een osteopaat was het over en out voor Boonen", schetst Lefevere de situatie.

Wilfried Peeters geeft toe dat zijn ploeg nu ietwat ,,nutteloos rondrijdt'' in de Tour. Hij hoopt dat de renners van Quick.Step-Innergetic die nu nog aan de slag zijn in de Tour eventueel via een ontsnapping een rit kunnen wegkapen. ,,Ontsnappingen krijgen nu meer kans op slagen, aangezien er een ploeg minder is die het pak zal willen bijeenhouden.''

De koninginnenrit in de Alpen, over 173 km van Courchevel naar Briançon, werd zo een echt slagveld voor Quick.Step-Innergetic. De Italiaan Stefano Zanini moest onderweg afstappen met een pijnlijke rug. Boonens kamergenoot en boezemvriend Kevin Hulsmans arriveerde buiten tijd.

,,Wij zetten met de ploeg nu alles op Michael Rogers. De Australiër (20e op 9:10 van leider Lance Armstrong) kan onze Tour zeker redden, al is ’redden’ een zwaar woord. Wij hebben toch al twee ritten gewonnen en speelden een meer dan toonaangevende rol. Aan Rogers nu om stilaan in de toptien van het klassement te sluipen", besloot de manager.

Boonen was dit jaar tweemaal aan het feest in de Tour met sprintsuccessen in de tweede rit in Les Essarts en in de derde rit naar Tours. In Les Essarts mocht de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix de groene trui - samen met ritwinst het hoofddoel van deze editie - al omgorden. De Noor Thor Hushovd (Crédit Agricole) krijgt als dichtste belager de trui cadeau.

Eerder in de Tour kwam Boonen ook al twee keer ten val. Boonen neemt om 16 uur het vliegtuig in Marseille en zou rond 18 uur in Brussel landen.