Saddam mogelijk volgende maand al voor rechtbank
Foto: reuters
BAGDAD - Het proces tegen de afgezette Iraakse president Saddam Hoessein kan volgende maand al beginnen. Dat heeft opperrechter Raid Juhi van het Iraakse Speciale Tribunaal gisteren gezegd. Volgens Juhi kan tegen Saddam de doodstraf worden geëist.
De aanklagers beperken zich in eerste instantie vermoedelijk tot een massamoord die op 8 juli 1982 is gepleegd in Dujail, een overwegend sjiitisch dorp tachtig kilometer ten noorden van Bagdad. Saddams veiligheidsagenten doodden destijds minstens vijftig personen die betrokken zouden zijn geweest bij een samenzwering. Het onderzoek betreffende die zaak is afgerond.

Andere beschuldigingen tegen Saddam hebben mogelijk betrekking op de campagnes van 1987-88 en 1991, toen respectievelijk Koerdische en sjiitische opstanden wreed werden onderdrukt.

Juhi zei dat in de zaak-Dujail vier medeverdachten worden gedaagd. Het proces kan in augustus of september beginnen, ,,maar wij zouden het graag eerder beginnen''. Als zij schuldig worden bevonden kunnen Saddam en de vier anderen de doodstraf krijgen, aldus de rechter.

Van Iraakse zijde is wel eerder spoedige berechting van Saddam aangekondigd, maar dan volgde prompt een ontkenning, vermoedelijk vanwege Amerikaanse bezwaren. Het is bekend dat de Amerikanen adviseren behoedzaam te werk te gaan en vinden dat Irak eerst een goed rechtssysteem dient op te bouwen, inclusief een nieuwe grondwet. De oud-dictator wordt gevangen gehouden op een Amerikaanse militaire basis bij het vliegveld van Bagdad.

De Irakezen willen evenwel Saddam berecht zien. Minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari zei vorige maand te hopen dat het proces kan beginnen voor het einde van het jaar. Minister van Justitie Abdul Hussein Shandal zei toen in een interview in Brussel er vertrouwen in te hebben dat de zaak nog voor het einde van het jaar kan worden afgerond. Shandal beschuldigde de Amerikanen ervan het Iraakse onderzoek tegen te werken. ,,Er lijken een hoop geheimen te zijn die zij willen verbergen'', aldus de Iraakse minister.