Europa herdenkt slachtoffers 7/7
Foto: reuters
LONDEN - In heel Europa zijn vandaag de slachtoffers van de aanslagen in Londen vorige week herdacht. Groot-Brittannië en andere landen van de Europese Unie hebben om 13 uur twee minuten stilte in acht genomen. De Britse politie heeft intussen het brein achter de aanslagen geïdentificeerd.
Ook in België is op verschillende plaatsen om 13 uur twee minuten stilte gehouden. Op de trappen van het Parlement in Brussel hebben diverse politici, onder wie premier Guy Verhofstadt en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, twee minuten stilte in acht genomen. Ze gingen daarmee in op de uitnodiging van senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin. Ook kamervoorzitter Herman De Croo was aanwezig.

Ook aan het Berlaymontgebouw, de zetel van de Europese Commissie, was er een stil moment. De vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en TEC lieten hun voertuigen twee minuten halt houden.

Brein achter aanslagen bekend

De politie denkt intussen de leider geïdentificeerd te hebben van de vier kamikazes die op 7 juli de aanslagen pleegden. Dat schrijft de krant The Times, zonder de verdachte bij naam te noemen.

De man, een Brit van Pakistaanse origine zoals drie andere verdachten, zou het land een dag voor de aanslagen verlaten hebben. Bij die aanslagen vielen 53 doden en 700 gewonden.

,,Bronnen bij de veiligheidsdiensten'' denken dat hij betrokken was bij eerdere aanslagen en dat hij contact heeft met de militanten van Al-Qaeda in de Verenigde Staten.

De Britse autoriteiten gaan ervan uit dat de vier zelfmoordenaars niet alleen gehandeld hebben. Volgens bronnen binnen de politie worden nog zeker vier andere mensen gezocht. De politie beschikt over videobeelden waarop de vermoedelijk daders twintig minuten voor de aanslagen samen te zien zijn, vergezeld van een vijfde persoon.

De politie zou in ieder geval ook op zoek zijn naar de 33-jarige Egyptische chemicus Magdy el-Nashar, die tot voor kort lesgaf aan de universiteit van Leeds. Volgens zijn voormalige buren heeft de man Groot-Brittannië onlangs verlaten vanwege problemen met zijn visum.

Britse regering komt met lijst van terreuraanslagen

Voorts meldt de Britse omroep BBC op aanhalen van bronnen binnen de politie dat de vierde dader een Brit van Jamaicaanse afkomst was. De politie heeft dat nog niet bevestigd. Alle vermoedelijke daders zijn bij de aanslagen omgekomen, hun lichamen zijn geborgen.

Met de bedoeling aan te tonen dat de aanslagen in Londen niets te maken hebben met de Britse betrokkenheid bij de oorlog tegen Irak is Tony Blair met een lijst gekomen waarop terreurdaden die sinds 1993 in de hele wereld zijn gepleegd worden opgesomd. Raadpleeg de lijst.