Het scenario van een 'gang' of 'corridor' die Brussel met Wallonië verbindt, ligt wel degelijk op de onderhandelingstafel van de staatshervorming. Dat schrijft Le Soir zaterdag.
De optie werd voorgesteld door de Franstaligen om het dossier B-H-V te kunnen ontmijnen.

De corridor betreft in feite een stuk grond van 2,5 kilometer breed en 3,5 kilometer lang tussen Ukkel en Waterloo, dat vooral deel uitmaakt van het Zoniënwoud. Volgens de krant betekent de transfer van dit stuk onbewoond bosgebied 'het minimum minimorum' voor de Franstaligen.

Tegenover de splitsing van het kiesrarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde staan nog meer tegeneisen, aldus de krant. Zo bijvoorbeeld garanties voor het stemrecht van de Franstaligen in Rand, het behoud van de faciliteiten en het afschaffen van de Vlaamse rondzendbrieven.

De krant merkt op dat 'men zonder twijfel nog ver verwijderd is van een globaal compromis'.

Le Soir berichtte zaterdag ook over enkele voorstellen die op tafel liggen van de werkgroep ’Wallonië-Brussel’. Die gaat maandag van start over de vorming van een federatie tussen beide gewesten.

Eén van de voorstellen is de regionalisering van het onderwijs. Volgens de deelwerkgroep die dit thema bestudeerde, houdt het onderwijs vandaag te weinig rekening met de specifieke realiteit en verschillende noden van Brussel en van Wallonië.

De groep bestaat uit 16 verantwoordelijken van de vier Franstalige partijen en 16 vertegenwoordigers van het middenveld, naast twee co-voorzitters: Antoinette Spaak en Philippe Busquin. Het debat vindt plaats in het parlement van de Franse gemeenschap in Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in