Zweden heeft fors uitgehaald in zijn eerste wedstrijd in Groep C op het EK voetbal in Portugal. De match tegen Bulgarije in Lissabon eindigde op 5-0. Held van de dag was Henrik Larsson, die met twee doelpunten in evenveel minuten zijn team op rozen zette. Zweden heeft met drie punten de leiding in Groep C. Denemarken en Italië, die eerder op de dag 0-0 gelijkspeelden, hebben elke 1 punt. Bulgarije is laatste met nul punten. Zweden speelt vrijdag tegen Italië, Bulgarije neemt het dan op tegen Denemarken.
Beide ploegen waren erg gretig begonnen aan de match, die een heruitgave was van de wedstrijd voor het brons op het WK van 1994. Zweden won toen met 4-0, en dat was iets wat Bulgarije liever niet herhaald had gezien.

Het eerste kwartier werd nog voornamelijk op het middenveld uitgevochten, maar in de 17e minuut gaf Zoran Jankovic met een knap schot dat voorlangs ging het startsein voor een resem doelpogingen langs beide zijden.

Zo kreeg Zweden in de 19e minuut een onrechtstreekse vrije trap vanop 8 meter cadeau van de Engelse scheidsrechter Riley, die een fout van Milen Petkov op Zlatan Ibrahimovic in de kleine rechthoek met geel bedacht en dus een vrije trap moest toekennen. Het schot van Edman werd echter afgeblokt door de Bulgaarse verdedigers. Een schot van Larsson ging even later net naast.

Ook Bulgarije liet zich niet onbetuigd en trok meermaals ten aanval. De beste kans voor de Bulgaren in de eerste helft was voor Dimitar Berbatov, die de Zweedse doelman Andreas Isaksson bijna verschalkte met een hoge bal.

Zweden loerde vooral op de counter en zag die tactiek in de 32ste minuut beloond met een doelpunt van Fredrik Ljungberg, die een botsende voorzet van de uitmuntend spelende Zlatan Ibrahimovic kon binnentikken. De Zweden gingen na dat openingsdoelpunt bevrijder spelen. Vooral het duo Ibrahimovic-Ljungberg maakte het de Bulgaarse defensie erg moeilijk, maar gescoord werd er niet meer. Anderlecht-middenvelder Christian Wilhelmsson mocht in de 40ste minuut invallen.

Bulgarije begon erg gedreven aan de tweede helft en kreeg meteen een enorme kans op de 1-1, maar Jankovic kopte maar net langs. In de counter die volgde op die actie, toonde Zlatan Ibrahimovic nog maar eens een staaltje van zijn kunnen. Met een prachtig hakje zette hij Ljungberg alleen voor doelman Zdravkov, maar de middenvelder van Arsenal knalde recht op de sluitpost van de Bulgaren. Bulgarije gaf zich niet gewonnen en trok op zoek naar de gelijkmaker. Martin Petrov kwam daar het dichtste bij, maar zijn gekruld schot ging maar net naast.

Wat volgde waren twee dolle minuten, waarin Henrik Larsson de voorsprong mocht uitdiepen tot 3-0. Edman schilderde in de 56ste minuut een voorzet op het hoofd van de duikende Larsson, die prachtig binnenwerkte. Amper een minuut later mocht alweer Larsson vanuit een onmogelijke hoek binnentikken. De 32-jarige Larsson was na het WK 2002 gestopt als international, maar kwam voor het EK terug op zijn beslissing, na de smeekbeden van de Zweedse supporters en zijn zoontje Jordan.

De Bulgaren kwamen de opdoffer die Larsson hen had gegeven, niet meer te boven en gingen zich te buiten aan vuil spel, wat hen in de 78ste minuut een strafschop kostte, na een erg lichte fout op Ljungberg. Zlatan Ibrahimovic mocht plaatsnemen achter de bal en ontgoochelde niet: 4-0. De aanvaller van Ajax kreeg even later een applausvervanging.

Bulgarije prikte nog even via Zdravko Lazarov maar kreeg, in plaats van een eerredder, in blessuretijd nog een forfaitscore aangesmeerd. Marcus Allbäck glipte door de buitenspelval en liet doelman Zdravkov geen kans: 5-0.

Zweden 5-0 Bulgarije
Doelpunten
Ljungberg (32), Larsson (57 en 58), Ibrahimovic (78), Allbäck (91)
Gele kaarten
Linderoth (52), Ibrahimovic (65) Petkov, (18), Kirilov (22), Ivanov (70), Jankovic (23)
Ploegen
Isaksson - Lucic (Wilhelmsson 41), Melberg, Edman, Linderoth - Nilsson, Svensson (Källström 76), Ljungberg, Ibrahimovic (Allbäck 81) - Larsson, Jakobsson

Zdravkov - Ivanov, Kirilov, Petkov, Berbatov (Machev 76) - Peev, Hristov, Petrov (Lazarov 84), Pazin - Petrov, Jankovic (Dimitrov 62)

Toeschouwers: 65.000
Scheidsrechter: Dougal (Schotland)