Italië raakt niet voorbij Denemarken
GUIMARAES - De eerste wedstrijd in Groep C op het EK voetbal in Portugal, tussen Denemarken en Italië, is vanavond op een 0-0 gelijkspel geëindigd. De hoofdrol in het niet altijd even boeiende kijkstuk ging naar de doelmannen Gianluigi Buffon (Italië) en Thomas Sörensen, die hun teams met een paar schitterende reddingen recht hielden. Later vandaag staat in dezelfde groep ook nog de match Zweden-Bulgarije op het programma.
 • Het volledige EK-dossier
 • Italië begon nerveus aan de wedstrijd en liet het initiatief in de beginminuten vooral aan Denemarken, maar veel meer dan wat flauwe balletjes richting doel kon de verrassende Europese kampioen van 1992 niet produceren. Op de eerste echte kans was het wachten tot in de 12e minuut. Christian Vieri schoot toen een vrije trap recht op doel, maar de loeiharde bal werd knap gestopt door de Deense doelman Thomas Sörensen.

  De Italianen namen dan steeds meer het heft in handen en zetten de Deense verdediging onder druk, maar die laatste gaf geen krimp. In wat volgde ging het er steeds evenwichtiger aan toe. Er vielen langs beide kanten wat kleinere kansjes, maar de wedstrijd leek langzaam maar zeker dood te bloeden.

  Met de rust in zicht begonnen beide ploegen zich eindelijk dan toch nog te roeren en ging het er plots zelfs nog spannend aan toe. Thomas Sörensen moest in de 43ste minuut tot tweemaal toe met een magistrale beweging de Italianen van een eerste doelpunt houden. Zowel Totti als Del Piero kregen de bal niet voorbij de sterke Deense doelwachter.

  Amper een minuut later mocht Jörgensen het aan de andere kant ook eens proberen. De middenvelder van Udinese kreeg aan de tweede paal wel erg veel ruimte, maar een attente doelman Buffon duwde de bal in hoekschop.

  Na de rust ging het er iets bitsiger aan toe dan in de eerste. Italië ging naarstig op zoek naar de 0-1, maar de beste kansen waren wel voor de Denen. Vooral Dennis Rommedahl kwam enkele keren gevaarlijk dicht bij de openingstreffer, maar Buffon toonde telkens zijn grote klasse.

  Bij Italië kwam vooral Totti gevaarlijk uit de hoek, maar ook hij botste telkens op de doelman. Diezelfde Totti ontsnapte even voor tijd nog aan een rode kaart, na een zware fout op Henriksen. De Spaanse scheidsrechter toonde zich met een gele kaart veel te mild. Aan de stand veranderde er niets meer: 0-0.

  Bij Denemarken viel KRC Genk-verdediger Brian Priske in de 76ste minuut in voor Christian Poulsen. De wedstrijd was ook de eerste van Frank De Bleeckere als vierde official.

  Italië neemt het vrijdag op tegen Zweden, dat later vandaag nog Bulgarije partij geeft. Datzelfde Bulgarije is vrijdag de tegenstander van Denemarken.
  Denemarken 0-0 Italië
  Gele kaarten
  Tomasson (28), Helveg (67) Cannavaro (60), Cassano (68), Gattuso (81), Totti (92)
  Ploegen
  Sorensen - Helveg, Henriksen, Laursen, Niclas Jensen - Daniel Jensen, Poulsen (Priske 76), Jorgensen (Perez 72) - Rommedahl, Tomasson, Sand (Claus Jensen 69)

  Buffon - Cannavaro, Panucci, Nesta, Zambrotta - Camoranesi (Fiore 68), Zanetti (Gattuso 57), Perrotta - Del Piero (Cassano (63), Vieri, Totti

  Toeschouwers: 65.000
  Scheidsrechter: Mejuto