BRUSSEL - De Vlaamse socialisten wachten op een initiatief van CD&V-N-VA. Dat bleek vandaag na afloop van het SP.A-partijbureau. De partij zit verveeld met de huidige politieke situatie.
Partijvoorzitter Steve Stevaert bleef vandaag bij de analyse die hij zondagavond al maakte. De kaarten liggen moeilijk, de situatie is allesbehalve comfortabel. ,,Ik vind een triparite wel interessant, maar niet als het gedwongen is'', verklaarde hij. Stevaert speelt de bal door naar het CD&V-N-VA-kartel. Als grootste formatie moeten zij het initiatief nemen, vindt hij. Contacten zijn er volgens hem nog niet gelegd.

De voorzitter wou nog niet vooruit lopen op de vraag of de Vlaamse verkiezingsuitslag ook gevolgen zal hebben voor de federale regering en of het Vlaams kartel als grootste formatie in Vlaanderen afwezig kan blijven uit de federale meerderheid. ,,Dat moet de CD&V beslissen'', zei Stevaert.

Groen!

De lager dan verwachte score van zijn partij wijt Stevaert aan het goede resultaat van Groen!. Bij de SP.A leeft de frustratie dat de progressieven door een kartel tussen SP.A-Spirit en de partij van Vera Dua sterker hadden gestaan.

Voor de opnieuw forse klim van het Vlaams Blok heeft Stevaert naar eigen zeggen geen verklaring. ,,Je kunt daar veel verklaringen over afleggen, maar oplossingen formuleren is nog iets anders.'' Stevaert benadrukte nog eens dat 76 procent van de kiezers niet voor extreem-rechts heeft gestemd. ,,Dat percentage moeten we nog uitbreiden.''

Ook federaal minister en lijsttrekker in Oost-Vlaanderen Freya Van den Bossche stelde niet de oplossing te kennen voor de blijvende opmars van het Blok. ,,Mocht ik weten wat te doen, zou ik er meteen aan beginnen. De CD&V-N-VA heeft geloofwaardig oppositie gevoerd en toch gaan de oppositiestemmen niet naar het kartel, maar naar het Vlaams Blok'', stelde ze vast.

Een samenwerking met extreem-rechts ziet Van den Bossche niet gebeuren. ,,Zelfs als zouden we de ethische barrières overwinnen - wat niet het geval is - liggen ons standpunten zo ver uit elkaar dat dit niet mogelijk is'', aldus de federale SP.A-minister.