Vogels en Schueremans opvallende nieuwkomers in Vlaams Parlement
Foto: pdw
BRUSSEL - Voormalig Vlaams minister Mieke Vogels (Groen!) gaat effectief zetelen in het Vlaams Parlement, zo heeft ze aangekondigd. Vogels haalde voor haar partij in Antwerpen een tweede zetel binnen ten nadele van uittredend parlementslid Johan Malcorps. Bij de VLD valt de komst op van Herman Schueremans, organisator van Rock Werchter. In tegenstelling tot eerdere berichten haalt zuster Monica Van Kerrebroeck (CD&V) een zetel. Met een overschot van 17 stemmen haalt zij N-VA'er Marius Meremans in. Daardoor bezet de N-VA 6 zetels in plaats van 7.
Bij de VLD valt voorts op dat nogal wat lijstduwers werden verkozen. Het gaat om partijvoorzitter Dirk Sterckx, vice-premier Patrick Dewael, premier Guy Verhofstadt en senator Jean-Marie Dedecker. Die laatste heeft al aangekondigd dat hij effectief gaat zetelen (en graag gemeenschapssenator zou worden), maar de drie partijtenoren laten zich opvolgen. Nieuw in de VLD-fractie is ook het jonge talent Annick De Ridder uit Antwerpen.

Bij CD&V werden drie zwaargewichten uit de Kamerfractie in het Vlaams Parlement verkozen. Naast partijvoorzitter Yves Leterme en Inge Vervotte gaat het om voormalig partij-ondervoorzitter Hendrik Bogaert. Voorts werd senator en voormalig spoorbaas Etienne Schouppe verkozen, en ook Tom Dehaene, de zoon van Jean-Luc.

De N-VA stuurt onder meer ondervoorzitter Bart De Wever en de dove advocate Helga Stevens naar het Vlaams Parlement. Kris Van Dijck kon zijn zetel houden. De kartelpartner van CD&V haalt in totaal trouwens zes verkozenen, en niet zeven, zoals eerder vandaag was gezegd.

Bij de SP.A komt Bart Martens, de voormalige topman van de Bond Beter Leefmilieu (BBL), in het Vlaams Parlement. Voormalig politiecommissaris Flor Koninckx zit als opvolger van federaal minister en lijsttrekker in Vlaams-Brabant Frank Vandenbroucke gebeiteld voor een zetel.

Voor Limburg komt voormalig Groen!-minister Ludo Sannen voor SP.A-Spirit in het parlement. In West-Vlaanderen werd uittredend Vlaams minister Gilbert Bossuyt vanop de lijstduwersplaats verkozen. In Antwerpen is het voorts afwachten wat de verkozenen Anissa Temsamani en Maya Detiège gaan doen: in de Kamer blijven of naar het Vlaams Parlement gaan.

Kartelpartner Spirit verwelkomt mogelijk voorzitster Els Van Weert, die nu nog in de Kamer zetelt. Federaal regeringslid Bert Anciaux laat zich vervangen door Fouad Ahidar.

Bij het Vlaams Blok zijn er door de verkiezingsuitslag (32 zetels, een winst van 10) nogal wat nieuwkomers, onder wie Marie-Rose Morel (ex-N-VA) en luchtvaartondernemer Freddy Van Gaever. Rob Verreycken, die onlangs in opspraak kwam, haalde ook een zetel.