Zestien doden bij autobomaanslag in Bagdad
Foto: epa
BAGDAD - Bij een aanslag met een autobom op een drukke weg in het centrum van Bagdad zijn vanmorgen zestien mensen omgekomen. Vijf van de slachtoffers zijn buitenlanders. Het gaat zeker om twee Britten, een Fransman, een Amerikaan, de nationaliteit van de vijfde buitenlander is nog niet bevestigd. Zestig mensen raakten gewond. Bij veel omstaanders sloeg de schrik om in woede tegen de Amerikaanse bezetters.
Een tweede aanslag met een autobom werd gemeld bij Salman Pak, ten zuidoosten van Bagdad. Daar was een konvooi politievoertuigen het doelwit. Volgens de eerste berichten vielen daar vier doden en vier gewonden.

De aanslag in Bagdad werd gepleegd bij het Tahrir-plein, aan de oostelijke zijde van de Jumhuria-brug die toegang biedt tot de Groene Zone waar de Amerikaanse bezettingsautoriteiten zetelen. De meeste doden vielen in winkels en een gebouw van twee verdiepingen die door de explosie zwaar beschadigd werden.

Volkswoede

Rond de vernielde auto’s ontstond al gauw een oploop van Irakezen, die ,,Allahu Akbar'' en ,,Weg met de VS'' begonnen te roepen en met stokken op de vernielde auto’s begonnen te slaan. Een Irakees wiens vinger was afgerukt rende op westerse verslaggevers af en schreeuwde dat ze moesten vertrekken. Een groep van ongeveer twintig jonge mannen stond te dansen bij een verkoold lijk.

Amerikaanse militairen die later arriveerden, hadden moeite de omgeving van de aanslag af te grendelen. Toen drie Amerikanen een relschopper begonnen af te tuigen, moest de Iraakse politie tussenbeide komen om de menigte in bedwang te houden. De toenemende volkswoede deed de Amerikaanse militairen en Iraakse politieagenten besluiten zich terug te trekken. Enkele mensen goten daarop kerosine over een auto en staken die in brand.