WASHINGTON - Zesentwintig voormalige Amerikaanse topdiplomaten en -militairen beginnen deze week een offensief tegen de Amerikaanse president George Bush. Zo hopen ze te voorkomen dat Bush, die volgens hen met zijn beleid de nationale veiligheid op het spel zet, in november wordt herkozen.
Onder de diplomaten zijn twintig voormalige ambassadeurs in onder meer Israël, Groot-Brittannië en Rusland, benoemd door zowel Democratische als Republikeinse presidenten. Onder de topmilitairen zijn onder meer generaal Joseph Hoar, onder president George Bush sr. de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, en admiraal William Crowe jr., onder president Ronald Reagan voorzitter van de gezamenlijke chefs van staf.

De groep, die woensdag een persconferentie geeft om de anti-Bush-campagne te lanceren, gruwt niet alleen van de oorlog in Irak. Ook de manier waarop Bush met milieuvraagstukken, het Midden-Oosten, aids, etnische en religieuze conflicten en wapenbeheersing omgaat keuren ze af.

Het kamp van Bush wil pas woensdag reageren op de ongebruikelijke actie. Normaal gesproken onthouden militairen en diplomaten zich van politieke uitlatingen, zeker in een verkiezingsjaar.