SHIZUOKA - België heeft zich vanmorgen voor de tweede ronde van het WK voetbal geplaatst. Na een spannende wedstrijd tegen Rusland, waarin België voortdurend het overwicht had, werd het uiteindelijk 3-2. Japan won zijn wedstrijd tegen Tunesië en is groepswinnaar. België speelt maandag om 13.30 uur tegen Brazilië voor een plaats in de kwartfinales.
Eerste helft

Na een knokpartijtje tussen Wilmots en Solomatin, krijgt Wilmots in de 7de minuut de fout mee. Walem trapt de vrije trap in de winkelhaak binnen: 1-0.

In de 9de minuut gaat Mpenza op snelheid door. Hij krijgt een schietkans, maar Nigmatullin pakt. Op de hoekschop krijgt de Rus Solomatin geel voor duwen, nog vóór er getrapt wordt. Uiteindelijk kopt De Boeck over. Daarna pakt ook Smertin geel na een overtreding op De Boeck.

De Belgen blijven de gevaarlijkste ploeg. Op het kwartier kan Goor mooi voorzetten. Verheyen kan net niet bij de bal.

In de 20ste minuut zijn de Russen voor het eerst echt gevaarlijk. Alenichev dolt met de Belgische verdediging, maar De Vlieger kan zijn voorzet wegboksen.

Zes minuten later krijgt Mpenza een schietkans na een gekraakt schot van Wilomts. De bal belandt naast.

Op het half uur zorgt Rusland voor gevaar bij een vrije trap. Karpin trapt de bal laag en de bal wordt in hoekschop weggewerkt. De Vlieger bokst de hoekschop weg.

De Russen wisselen Smertin even later voor de snelle Sychev.

Vanderhaeghe krijgt geel na een overtreding. Daarop kan De Vlieger een schot van Sychev gemakkelijk pakken.

De Belgen zijn in de volgende minuten opnieuw aan zet met een lob van Verheyen, die naast gaat en een schot van Vanderhaeghe, recht op keeper Nigmatullin.

Nikiforov is intussen geblesseerd. Hij wordt vervangen door Sennnikov. Vlak voor de rust krijgt Verheyen een schietkans, hij plaatst de bal over.

Tweede helft

© reuters
Titov komt net na de rust alleen voor De Vlieger, maar hij draait naar buiten en tikt naar een ploegmaat. Op de tegenstoot krijgt Wilmots een schietkans, die overvliegt.

In de 52ste minuut volgt een koude douche. Beschastnykh kan binnenleggen na een afgeblokt schot van Sychev: 1-1.

Een minuut later gaat Mpenza door op rechts, Wilmots trapt naast de bal, Walem schiet naast.

De Russen hebben nu meer vertrouwen gekregen, de Belgen zijn het een beetje kwijt. Titov zet aan op rechts, Beschastnykh kan niet goed genoeg koppen.

In de 63ste minuut kopt Onopko een voorzet van Verheyen bijna in eigen doel. De hoekschop wordt door Van Kerckhoven overgekopt. Ook Alenichev krijgt een gele kaart. Het blijft rommelen voor het Russische doel. Maar de Belgen missen scherpte om echt gevaarlijk te worden. In de 69ste minuut wordt Mpenza gewisseld voor Wesley Sonck.

Tegenstoot van Rusland: Titov kan mooi voortrekken, maar twee Russen glijden voorbij de bal.

Wesley Sonck mist zijn entree niet. In de 78ste minuut neemt Walem een hoekschop, Sonck kopt binnen: 2-1. Intussen is Simons ingevallen voor Verheyen.

De Russen beginnen aan een slotoffensief. Karpin schiet een vrije trap in de muur. Maar even later krijgen ze het deksel op de neus. Goor kan de bal in de loop van Wilmots leggen, die niet aarzelt en snoeihard binnenschiet: 3-1.

De Russen laten zich niet onbetuigd. Sychev snijdt door het centrum en schiet, De Vlieger is kansloos: 3-2. Van Meir vervangt de geblesseerde De Boeck. Even later fluit de scheidsrechter af. België is geplaatst voor de tweede ronde.


  • De Belgische elf: De Vlieger, Peeters, De Boeck, Van Buyten, Van Kerckhoven, Mpenza, Vanderhaeghe, Goor, Walem, Wilmots, Verheyen.
  • De Russische elf: Nigmatullin, Kovtun, Onopko, Nikiforov, Karpin, Solomatin, Titov, Smertin, Khokhlov, Alenichev, Beschastnykh.

  • Fiche België
  • Fiche Rusland

  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Meld je aan en lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in