Hoeveel geld heeft een gezin nodig om te leven?
De week van de opvoeding komt eraan Foto: An Nelissen
Welk budget heeft een gezin nodig om te kunnen leven? Met die vraag gingen onderzoekers van de Katholieke Hogeschool Kempen drie jaar geleden aan de slag, en ze berekenden een budget voor zestien gezinstypen.
Een absoluut minimum voor een alleenstaande is 980 euro per maand. Een koppel blijkt 32 procent meer nodig te hebben dan een alleenstaande, namelijk 1.296 euro. Bij een koppel met twee oudere kinderen (8 en 15 jaar) is dat 2152 euro. Dat is het minimum, zonder extra kosten.

Opvallend resultaat uit de studie is de hoge kost voor het opvoeden van kinderen, aldus de onderzoekers. De vergelijking van het standaardbudget tussen gezinnen met en zonder kinderen leert dat de noodzakelijke meerkost van een eerste kind kan oplopen van 259 euro tot 564 euro, afhankelijk van de leeftijd (van 2 tot 15 jaar) en de gezinssituatie (een- of tweeoudergezin). De kostprijs van een tweede kind ligt 20% à 30% lager dan die van een eerste kind.

Indien de budgetstandaard wordt vergeleken met het wettelijk minimum (leefloon en gewaarborgde kinderbijslag) dan situeert het wettelijk minimum zich voor alle gezinstypen ver beneden de budgetstandaard. Het wettelijk minimum voor een alleenstaande is 698 euro, dat is 30 procent minder dan het minimumbudget uit het onderzoek. Voor koppels met twee oudere kinderen is het verschil nog groter, daar bedraagt het leefloon 1235 euro, de helft lager dan nodig.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig