Raad van Europa volgt Franstalige lijn
Foto: bdw
De delegatie van de Raad van Europa die de niet-benoeming van de Franstalige burgemeesters in de Rand rond Brussel onderzoekt heeft grote vraagtekens bij het Vlaamse beleid. 'Hoe kunnen burgers deelnemen aan het lokale politieke leven als ze hun eigen taal niet mogen spreken', zei delegatieleider Michel Guegant. 'Een beetje soepelheid en gezond verstand kan geen kwaad.' Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) noemt de kritiek 'absurd' en blijft bij zijn standpunt.
De delegatie van de Raad van Europa gaf deze namiddag een persconferentie over hun eerste bevindingen van de situatie van de Franstalige burgemeesters. De officiële conclusies worden pas eind mei bekend gemaakt op de parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

Toch liet de delegatie al in zijn kaarten kijken. Ze volgen duidelijk de Franstalige lijn. In tegenstelling tot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) spreken ze niet over een juridisch feit, maar wel een politiek feit. 'De situatie is ernstig. Wij stellen vast dat drie democratisch verkozen burgemeesters niet benoemd worden', zegt Guegant.

‘Bekeken vanuit het Europees Handvest voor de Lokale Autonomie is dat een ernstig feit. Maar wij zijn hier niet om ons te mengen in het interne Belgische debat. België moet zijn problemen zelf oplossen.'

Volgens Guegant zou het probleem zich vandaag niet stellen als burgemeesters rechtstreeks konden verkozen worden, zoals een eerdere delegatie in 2003 als advies meegaf.

Keulen: 'Dit is onbegrijpelijk'

Marino Keulen vindt het onbegrijpelijk dat de delegatie van de Raad van Europa geen rekening houdt met de taalwetgeving. 'Het is net vanwege overtredingen tegen de taalwetgeving dat de burgemeesters niet zijn benoemd. Taalwetgeving is cruciaal in ons Belgisch bestel en dan hou je daar geen rekening mee. Dit is absurd.'

'Dit is alsof iemand een voetbalwedstrijd moet analyseren zonder rekening te houden met de buitenspelregel', aldus de minister. Keulen wil het defintief rapport afwachten, maar zegt dat hij op zijn lijn blijft. 'Als de drie betrokken burgemeesters hun niet-benoeming willen aanvechten, moeten ze maar naar de Raad van State stappen, niet naar de Raad van Europa', zegt hij.

N-VA: kritiek is 'lichtzinnig'

'Ik schaam me diep over de werking van de Raad van Europa', reageert Europees parlementslid Frieda Brepoels (N-VA) op de bevindingen van de Raad van Europa. Brepoels hekelt de 'arrogantie' en 'lichtzinnigheid' waarmee de delegatie na anderhalve dag met eerste conclusies komt. 'Ik heb echt met mijn mond open zitten luisteren naar de verklaringen', aldus Brepoels.

'Ze proberen ons de les te spellen zonder enige kennis van zaken over de taalwetgeving of over de werking van het Belgische systeem.' Ze heeft absoluut geen vertrouwen in de rest van het rapport' en vreest dat de bevindingen 'schadelijk zijn voor het vertrouwen van de Vlamingen in Europa'.

Vlaams Belang: 'compleet absurd'

Vlaams Belang deelt de kritiek van N-VA. Volgens de partij bewijzen de bevindingen van de Raad van Europa alvast 'de efficiëntie van de internationale Franstalige lobby en de laksheid van de traditionele Vlaamse partijen wat betreft het imago van Vlaanderen in het buitenland'. Vlaams Belang vindt dat de Vlaamse regering nu alles in het werk moet stellen om te verhinderen dat de eerste conclusies door de plenaire vergadering van het Congres van de lokale overheden worden goedgekeurd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig