Vervotte hekelt communicatie NMBS na brand
Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte vindt dat de communicatie vanuit de NMBS na de brand in het seinhuis van gisteren/woensdag te wensen overliet. Dat verklaarde de CD&V-minister donderdag in de Kamer. Ze kondigde aan dat de NMBS extra personeel inschakelt om de communicatie te verbeteren. Intussen raakte bekend dat het treinverkeer in en naar Brussel ook vrijdagochtend niet volgens het normale dienstschema zal verlopen.
Minister Vervotte kreeg liefst zes vragen voorgeschoteld naar aanleiding van de brand in het seinhuis aan het station Brussel-Noord. Daarbij werd voornamelijk het gebrek aan communicatie aan de kaak gesteld.

De minister prees de inspanningen van de technische diensten. Ze wees er daarbij op dat minder dan twee uur na de brand alle sporen op de noord-zuidverbinding en de helft van de sporen in Brussel-Noord terug in gebruik waren. 'Al het mogelijke is gedaan om de veiligheid te garanderen', stelde Vervotte.

Op het vlak van de communicatie daarentegen vindt ze dat er te weinig is gebeurd. Ze heeft de NMBS gevraagd na te gaan wat er op korte termijn kan gebeuren en kondigde aan dat de maatschappij extra mensen zal inschakelen om de communicatie te stroomlijnen.

Ook op de middellange en langere termijn heeft de minister aan de groep gevraagd een structurele oplossing uit te dokteren. Er zijn te regelmatig te veel klachten inzake communicatie, aldus nog Vervotte, die eraan toevoegde dat een en ander een belangrijk aandachtsluik zal vormen in het kader van de beheersovereenkomst.

Ook morgen nog hinder

Ook vrijdag zal het treinverkeer in en naar Brussel niet volgens het normale dienstschema verlopen. Dat is donderdag vernomen van woordvoerder Frédéric Petit.

Netwerkbeheerder Infrabel heeft ervoor gekozen vrijdag zoveel mogelijk treinen te laten rijden. Het aantal piekuurtreinen wordt wel beperkt.

Voor de ochtendspits van vrijdag zijn, net als donderdag, vier van de zes sporen in de Noord-Zuidverbinding op volle capaciteit in gebruik. Op twee sporen geldt een snelheidsbeperking.

Twee Beneluxtreinen naar Antwerpen en Amsterdam, die normaal gezien vertrekken vanuit Brussel-Zuid, vertrekken nu vanuit Brussel-Noord. De lijn Charleroi-Schaarbeek wordt afgeschaft. De treinen vanuit Charleroi rijden niet verder dan Brussel-Zuid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig