Sarkozy niet langer voorzitter UMP
PARIJS - Nicolas Sarkozy, de nieuwe Franse president, heeft maandag een eerste gesprek gehad met de vakbonden en de werkgevers over de doorvoering van de sociale hervorming. Hij gaf ook zijn voorzitterschap van de conservatieve partij UMP op.
'Ik geef mijn ontslag om de gemeenschap te dienen', verklaarde Sarkozy. Hij werd op 28 november 2004 verkozen tot voorzitter van de partij. De volgende dagen zullen er een aantal beslissingen getroffen moeten worden, die onpartijdigheid verlangen van een president. Het voorzitterschap zal tot aan het partijcongres in de herfst worden overgenomen door Jean-Claude Gaudin, Pierre Méhaignerie en Brice Hortefeux.

Sarkozy probeert al enkele dagen ook linkse politici in zijn regering te krijgen. Naar verluidt wil hij vrijdag zijn regering voorstellen. Donderdag zal hij de premier benoemen. Daarvoor wordt gedacht aan zijn raadsman François Fillon.

'Overlopers'

Van de linkse vleugel staan vooral de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine in de kijker en de vroegere minister van Gezondheid Bernard Kouchner, mede-oprichter van de hulporganisatie 'Artsen Zonder Grenzen'. Sarkozy zou hen beiden de functie van minister van Buitenlandse Zaken hebben aangeboden. Dat lokte behoorlijk wat onenigheid uit bij de socialistische partij, die 'overlopers' bestraft met uitsluiting.

Sarkozy wil dit jaar nog een aantal grote veranderingen doorvoeren binnen het arbeidsrecht, het fiscaal en het sociaal recht. Tijdens vier conferenties in de herfst zullen de partijen daarover in de cao-onderhandelingen beslissen.

De werkgevers en vakbonden vroegen Sarkozy maandag om hen voldoende tijd te laten voor een gesprek, en niet alles via de overheid te regelen. Sarkozy beloofde 'hen niet in moeilijkheden te brengen'. 'We staan ook niet echt met onze rug tegen de muur', zegden de vakbonden.