'EADS-topman vraagt vertrekpremie van 12 miljoen euro'
PARIJS - De gedelegeerd directeur-generaal van het Europese lucht-, ruimtevaart- en defensieconcern EADS, Jean-Paul Gut, zou een vertrekpremie vragen van 12 miljoen euro. Dat schrijft het blad Capital maandag op zijn website, evenwel zonder een bron te vermelden.
Het nieuws dat de voormalige co-voorzitter van het moederbedrijf van Airbus, Noël Forgeard, 8,5 miljoen euro kreeg bij zijn vertrek zorgde in april al voor heel wat opschudding. De vliegtuigbouwer had immers net een herstructureringsplan aangekondigd. Bovendien tekende de groep in 2006 voor het eerst in zijn geschiedenis verlies op.

Jean-Paul Gut zou nu een nog hogere vertrekpremie eisen, die juridisch gerechtvaardigd kan worden door zijn contract en door zijn anciënniteit binnen het huis, zo schrijft Capital.fr.

De huidige voorzitter van EADS, van wie al enkele weken wordt gefluisterd dat hij zou vertrekken, begon al in 1983 bij de Franse groep Lagardère, die in 2000 fusioneerde met Aérospatiale om EADS te vormen.

Volgens Capital 'zou er een oplossing gezocht zijn om een nieuw schandaal te vermijden': het investeringsfonds van Qatar, QIA, dat volgens Capital 'iets meer dan 6 procent van het kapitaal van EADS controleert, zou Gut aanwerven en hem een 'welkomstpremie' van minstens 12 miljoen euro uitkeren'.

De participatie van Qatar is nog niet bevestigd. De persdienst van EADS wenste maandag geen commentaar te geven.