TURNHOUT - De correctionele rechtbank in Turnhout heeft een 55-jarige man veroordeeld tot twaalf maanden cel en een boete van 20,9 miljoen euro wegens grootschalige fraude. Zijn kompaan kreeg vier maanden en de helft van de boete.
Midden jaren negentig was Marc D.S., die destijds in Ekeren woonde, de spilfiguur van een groots opgezette fraude met diesel. Het onderzoek begon in februari 1996, toen er in de boekhouding van het bedrijf Kempenaers Brandstoffen grote partijen huisbrandolie verkocht werden aan een bedrijf dat niet bleek te bestaan. Zaakvoerder Marc D.S. en zijn kompaan Eddy V., uit Willebroek, zouden tussen 17 oktober 1995 en begin februari 2006 7,2 miljoen liter diesel verkocht hebben. Op de facturen die werden uitgeschreven stond echter huisbrandolie gefactureerd.

Samen met Marc D.S. en Eddy V. werden nog 29 brandstoffenhandelaars vervolgd in het dossier, maar de rechter was van oordeel dat hun rechten geschonden waren omdat ze nooit op de hoogte zijn gebracht van het aanvankelijke dossier. Zij worden door de rechter ontslagen van rechtsvervolging.

Zoals wettelijk bepaald, moeten Marc D.S. en Eddy V. een bedrag van 2,1 miljoen euro betalen, wat overeenkomt met het bedrag aan ontdoken accijnzen. De rechter legde ook nog een bijkomende boete op van bijna 21 miljoen euro.