Balkenende weigert boek over hem wegens 'toon'
DEN HAAG - De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende weigert een boek van Vrij Nederland-journalisten over hem in ontvangst te nemen omdat hij niet gelukkig is met de toon ervan. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat volgens Thijs Broer, een van de auteurs van het boek, als reden opgegeven. De premier zou het boek dinsdag in Nieuwspoort aangeboden krijgen.
Volgens Broer heeft Balkenende al langer een afkeer van Vrij Nederland, omdat het weekblad een aantal jaren terug een ongunstig stuk over hem schreef. 'Ik denk dat dat ook meespeelt.'

Volgens Broer is het boek, met als titel 'De Geroepene', helemaal niet negatief over Balkenende. 'We beschrijven hem als iemand die in het begin wel steeds kritiek kreeg, maar die zich niet uit het veld liet staan en verkiezing op verkiezing wist te winnen.'

Broer en zijn mede-auteur Max van Weezel hebben voor het boek met een groot aantal CDA-kopstukken gesproken, onder wie voormalig vicefractievoorzitter Gerda Verburg - de huidige minister van Landbouw - en vertrouweling van Balkenende, Jan Schinkelshoek. Balkenende zelf is ook benaderd, maar hij wilde niet meewerken, aldus Broer.

'Geen bijzondere chemie'

Wie wel aan het boek heeft meegewerkt, is oud-vicepremier Gerrit Zalm. Die zegt daarin onder meer dat hij van Balkenende 'zijn gang kon gaan'. Zalm (VVD) noemt de samenwerking met Balkenende 'heel plezierig', maar zegt dat er tussen hem en de premier geen sprake was van 'een bijzondere chemie' of vriendschap.