BRUSSEL - Windenergie zorgt maar voor 20 procent van de groene stroom in Vlaanderen. Het leeuwendeel groene energie komt van biogas- en biomassa-installaties. Dat blijkt uit de cijfers over de groenestroomcertificaten van de Vlaamse regulator VREG.
Stroomleveranciers moeten een vastgesteld quotum groene stroom inleveren bij de regulator. Dat gebeurt via groenestroomcertificaten. Uit de cijfers blijkt dat windenergie maar goed is voor 20 procent van die certificaten, onder meer dankzij een toename de laatste maanden. Dat is minder dan verwacht, luidt het bij de VREG.

Ondanks een recente versoepeling van de richtlijnen leidde dit niet tot veel nieuwe aanvragen. 'Wind heb je niet in de hand, biomassa wel', luidt de uitleg.

Er was vorig jaar een stijging van het aantal installaties waarvoor groenestroomcertificaten zijn toegekend. Vooral fotovoltaïsche zonne-energie kende een stijging, met ook grotere installaties.

Kostprijs

De prijs voor groene stroom zit sinds begin 2007 onder het niveau van de gemiddelde prijs. Logisch, luidt het bij de VREG, gezien de subsidiëring aan aanbod- en vraagzijde. De verwachting is dat de vraag naar groene stroom zal stijgen.

Zoals eerder bekend raakte haalde Vlaanderen in 2006 voor het eerst de groenestroomdoelstelling. Minstens drie procent van de elektriciteitsproductie in Vlaanderen bestaat uit groene stroom. De verwachting bij de VREG is dat ook de doelstelling van 2007 - 3,75 procent - zal worden gehaald.