BRUSSEL - De Belgische en Nederlandse politie hebben achttien verdachten, vijf in België en dertien in Nederland, opgepakt in het kader van een onderzoek naar illegale wapenhandel. Bij huiszoekingen op 7 mei in België en Nederland werden in ons land 34 verzamel- en oorlogswapens in beslag genomen. Dat meldt de federale politie maandag.
In België liet de onderzoeksrechter twee Belgen, verdacht van internationale wapenhandel, voorleiden en hield nadien een 34-jarige Belg uit Eeklo aan.

Intussen is hij vrijgelaten. De andere hoofdverdachte is een 43-jarige man uit Eeklo. Ze kochten vuurwapens aan in het binnen- en buitenland en verkochten die door. De verdachten leverden aan Belgen uit Eeklo en Maldegem, en aan Nederlanders.

Uit het onderzoek bleek dat ze in een rustige bosomgeving schietoefeningen hielden en experimenteerden met springstof en automatische wapens.

In België werden acht huiszoekingen uitgevoerd: vier in Eeklo, drie in Maldegem en één in Brasschaat. Daarbij werden verzamel- en oorlogswapens, waaronder enkele kalasjnikovs, munitie, obussen en springstoffen, in beslag genomen. De verzamelwapens worden onderzocht om na te gaan of ze 'gedemilitariseerd' zijn.

De Nederlandse Politie Haaglanden startte het onderzoek naar internationale wapenhandel. Het Nederlandse onderzoek toonde aan dat er takken waren naar België, waarop het Gentse gerecht het onderzoek in België voortzette.