Vader Lejeune stelt ruim 10 jaar na affaire Dutroux boek voor
BRUSSEL - 'Voortaan hoef ik niet meer publiekelijk te praten over de zaak Dutroux: het boek doet dat voor mij', zo stelde Lejeune maandag bij de voorstelling van 'Vertel het aan mijn meisje'.
In het boek vertelt Jean-Denis Lejeune over zijn leven voor, tijdens en na het proces Dutroux. Zijn dochter Julie verdween twaalf jaar geleden, samen met haar vriendinnetje Mélissa Russo.

Lejeune heeft het over zijn jeugd, zijn werk, zijn gezin, de oprichting van Child Focus, en natuurlijk over de verdwijning van Julie, het onderzoek, en over het proces Dutroux zelf, dat geen antwoorden bracht op zijn vragen. 'Tot op de dag van vandaag weten we niet wie Julie en Mélissa heeft ontvoerd, hoe of waarom', zegt hij.

De papa van Julie beschrijft de vele teleurstellingen tijdens en na het onderzoek: hoe hij en zijn gezin in de kou werden gelaten, de 'gekunsteldheid en onhandigheid' van het onderzoeksteam, de reacties van het koningshuis, de mentaliteitsverandering bij Child Focus en de wisselende politieke contacten.

In het boek beschrijft Lejeune ook hoe hij plotseling een publieke figuur werd. Voordien was hij de gewone man-in-de-straat, die hield van voetbal en tennis. 'Hij zoekt de media niet op en vindt het niet leuk om zijn verhaal te doen in een boek. Hij heeft het alleen geschreven om een deel van zijn leven te kunnen verwerken. Hij en zijn gezin willen verder gaan met hun leven, zonder hun naam overal te zien verschijnen. Ze willen aan hun tweede leven beginnen, zonder het eerste te vergeten', aldus Marc Deriez, een van de journalisten die Lejeune hielp bij het schrijven van zijn boek.

Naast het verhaal van Lejeune, bevat het boek nog ongepubliceerde foto’s en getuigenissen. Mensen die dichtbij vader Lejeune stonden, vertellen hoe zij de periode meemaakten. Het gaat onder meer om algemeen directeur van Unicef Christian Wiener, voetballer Marc Wilmots en ook Laetitia Delhez, het meisje dat in 1996 ontvoerd werd door Marc Dutroux.

'Vertel het aan mijn meisje' is uitgegeven door Uitgeverij Lannoo. Het telt 256 pagina’s en kost 17,95 euro.