Groen!  met Antwerpse hoofddoeken naar verkiezingen
ANTWERPEN - Op de verkiezingsaffiches van Groen! in Antwerpen staat een jonge vrouw met een hoofddoek. De discussie over hoofddoeken bij het Antwerpse stadspersoneel wordt daarmee een onderdeel van de federale kiesstrijd.
'Met of zonder hoofddoek: 't Stad is van iedereen!'. Met die slogan en een foto van een jonge vrouw met een hoofddoek, trekt Groen! de campagne rond het thema 'open samenleving' op gang. De twee andere grote thema's waar Groen! op inzet, zijn het klimaat en armoede.

'Rascisme en discriminatie moeten aangepakt worden. Omdat het hooddoekendebat erg leeft in Antwerpen, willen we op deze manier aantonen hoe we daar tegenover staan', zegt Meyrem Almaci, de lijsttrekster voor de Kamerlijst in de provincie Antwerpen. 'Groen! is niet voor of tegen een hoofddoek. We spreken ons uit voor vrije keuze, voor het recht om je identiteit te behouden.'

In Antwerpen is er een verbod op levensbeschouwlijke symbolen in functies waarbij er klantencontact is. Een hoofddoek of een keppeltje zijn dus verboden voor onder meer loketbedienden. Groen! is van mening dat zo'n verbod alleen allochtone meisjes en vrouwen zal treffen.

'Ofwel gaat het om zelfbewuste moslima’s die men het recht op een stuk zelfexpressie ontzegt. Ofwel gaat het om meisjes of vrouwen die onder druk staan om een hoofddoek te dragen, maar die door een verbod dreigen kansen op werk te verliezen', aldus Almaci. 'Door de hoofddoek tot een symbool te verheffen, wordt het debat alleen maar gepolariseerd. En wordt de aandacht afgeleid van de noodzaak aan positieve acties in huisvesting, onderwijs en werk.'

Groen! vraagt - vanuit Antwerpen - een 'diversiteitsbeleid met ambitie'. bedrijven of particulieren die met de stad samenwerken, zouden eerst de non-discriminatieprincipes van de stad moeten onderschrijven. De bedrijven zouden ook een diversiteitsplan moeten kunnen voorleggen.

De hoofddoekaffiches maken deel uit van de nationale kiescampagne van Groen!, maar zullen alleen te zien zijn in Antwerpen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig