BRUSSEL - Vanaf 20 mei zijn acties mogelijk in de sector van de papierproductie. De vakbonden dienden in gemeenschappelijk front een stakingsaanzegging in, nadat hun achterban de voorstellen van de werkgevers over de cao 2007-2008 met grote meerderheid had verworpen. Dat melden de vakbonden maandag in een persbericht.
Volgens Eddy Elisabeth van ACV-Bouw en Industrie vragen de vakbonden een verlenging van de cao 2005-2006. 'Dat zou een kleine loonsverhoging op sectorniveau inhouden', aldus Elisabeth. Voorts vragen de vakbonden een onbeperkte onderhandelingsvrijheid over de lonen op bedrijfsniveau, 'in functie van die bedrijven waar het goed gaat'.

'De werkgevers willen de verlenging enkel aanvaarden als de marge op bedrijfsniveau beperkt wordt', zegt de vakbondsman. 'Maar dat heeft onze achterban niet aanvaard.'

De sector telt twaalf bedrijven, zoals Sappi in Lanaken, Stora Enso in Gent, Kimberly-Clark in Duffel en Arjo Wiggins in Nijvel. Er werken zowat 3.300 arbeiders in de papierproductie in België.