Urbanus bekendste Vlaming in Nederland
BRUSSEL - De komiek, acteur en zanger Urbanus is in Nederland verreweg de bekendste Vlaming. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.600 Nederlanders door de Vlaamse overheid.
Urbanus wordt in bekendheid gevolgd door de band Clouseau, wielrenner Eddy Merckx, zanger en televisiepresentator Bart Peeters, kleuterpopgroep K3 en Jean Marie Pfaff.

Dezelfde vraag werd gesteld aan een aantal opinieleiders in Nederland. Die noemden de schrijver Hugo Claus als bekendste Vlaming, gevolgd door Merckx, de Vlaamse Barok-schilder Peter Paul Rubens, tennisster Kim Clijsters, oud-premier Jean-Luc Dehaene en de huidige premier Guy Verhofstadt.

Actieplan

De Vlaamse regering wilde graag weten hoe Nederlanders over hun zuiderburen denken. Een van de conclusies is dat Nederlanders maar weinig weten over Vlaanderen.

Daarom lanceert Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois een actieplan dat het imago van Vlaanderen in Nederland moet verbeteren. ‘Met mijn actieplan wil ik de clichés de wereld uit helpen Want die staan een optimale economische, politieke en administratieve samenwerking in de weg', zegt de minister.

De Vlaamse minister van Buitenlands Beleid wil werk maken van een coherente internationale communicatiestrategie. Naar Nederland toe wil Geert Bourgeois er de beeldvorming over Vlaanderen versterken.