Cerberus koopt Chrysler voor 5,5 miljard euro
FRANKFURT - Autofabrikant DaimlerChrysler heeft maandag aangekondigd dat hij 80,1 procent van zijn Amerikaanse filiaal Chrysler verkoopt aan het beleggingsfonds Cerberus voor 5,5 miljard euro. Daimler behoudt de overige 19,9 procent.
Daarmee wordt de samenwerking tussen de Duitse autobouwer Daimler-Benz en het Amerikaanse Chrysler na bijna tien jaar weer teruggeschroefd. De aandeelhouders moeten ook beslissen of de naam van het bedrijf veranderd wordt in Daimler AG.

De verkoop wordt afgerond tegen het derde kwartaal, aldus DaimlerChrysler.

Geen banenverlies

Na de verkoop van de Amerikaanse autoproducent zullen er geen nieuwe banen sneuvelen. Dat heeft Chrysler-topman Tom LaSorda gezegd. DaimlerChrysler had in februari het verlies van 13.000 Chrysler-banen in de VS en Canada aangekondigd.

'We zijn ervan overtuigd dat we de oplossing gevonden hebben die het meest voordelig is voor Daimler en voor Chrysler', zegt DaimlerChrysler-topman Dieter Zetsche. 'Met deze verkoop creëren we de beste omstandigheden voor een nieuw begin bij Chrysler en Daimler.' Hij voegt er nog aan toe dat beide bedrijven in de komende maanden en jaren zullen blijven samenwerken.

Cerberus wil constructief met de vakbond en het managementteam van Chrysler samenwerken om het bedrijf er weer bovenop te brengen. Vreemd genoeg ging ook United Auto Workers-vakbondvoorzitter Ron Gettelfinger, die aanvankelijk had geopteerd voor een verkoop aan toeleverancier Magna, akkoord met de verkoop aan Cerberus.

'Nu kunnen het management en het personeel zich opnieuw met volle kracht op de ontwikkeling en productie van voertuigen concentreren', aldus Gettelfinger.

In 1998 kocht DaimlerBenz AG zijn concurrent Chrysler over voor 36 miljard dollar. Chrysler werd door DaimlerChrysler in de etalage gezet omwille van de tegenvallende resultaten. Zo boekte het vorig jaar een verlies van 500 miljoen euro en verloor het marktaandeel aan Toyota.